Încă din anul 2006, în municipiul Călăraşi activează Asociaţia Cercetaşilor Creştini. Aceasta îşi desfăşoară activitatea în cadrul Muzeului Municipal şi este o asociaţie nonguvernamentală, pluriconfesională şi apolitică. Peste 50 de tineri sunt înscrişi la această asociaţie. Ei desfăşoară în fiecare săptămână activităţi minunate şi participă la tabere naţionale şi internaţionale, fără a folosi telefoanele mobile, tabletele sau calculatoarele.  

 

Mihail Zanfir este comisar general al Asociaţiei Cercetaşilor Creştini Români şi se dedică voluntariatului încă din anul 1991. Povestea cercetăşiei a început la Călăraşi în anul 2006, când acesta s-a hotărât să se întoarcă la Călăraşi din Alba Iulia. A început activitatea cu un număr mic de copii şi nici măcar nu avea un spaţiu destinat acţiunilor cercetăşeşti. Acum în cadrul asociaţiei activează peste 50 de tineri.

„Fac voluntariat din anul 1992. Asociația s-a înființat în România în 1991, cu sediul la Alba Iulia, și a funcționat continuu şi neîntrerupt în toată perioada aceasta. În anul 2006 m-am întors la Călărași, acasă. Şi imediat am început lucrul cu cercetașii la Călărași, cu o patrulă de fete și o patrulă de băieți, la sediul firmei unde lucram, pentru că nu aveam posibilitatea de spațiu. Când s-a deschis Muzeul Municipal Călărași, Rădulescu Florin, care este directorul instituţiei culturale, a sesizat oportunitatea de a ne oferi o altă deschidere și o altă perspectivă, precum și posibilitatea de a fi cunoscuți și de a avea mai mulți copii, spațiul disponibil fiind mai mare. Mereu spun tuturor că Muzeul Municipal Călărași este unul viu, foarte activ, unde, pe lângă alte activități, sunt și cercetașii care în weekend dau viață clădirii, pun suflet și deja simt că este casa lor. Am început cu şase copii. Acum suntem peste 50”, ne-a declarat Mihail Zanfir.

 

Asociaţia Cercetaşilor Creştini, susţinută de preoţi ortodocşi şi catolici

 

Asociaţia Cercetaşilor Creştini Călăraşi lucrează pe trei categorii de vârstă şi pe două ramuri: băieţi: 8 – 12 ani, lupişori; 12 – 17 ani, cercetaşi; 17 – 21 ani, drumeţi; fete: 8 – 12 ani, buburuze; 12 – 17 ani, cercetaşe; 17 – 21 ani, călăuze.

Motto-ul lupișorilor este „Cât mai bine”, cel al cercetaşilor este „Întotdeauna gata”, iar cel al drumeților este „Sunt gata să servesc”.

„Avem și acțiuni comune, firești, cu focuri de tabără, cu cântece, cu jocuri, dar educația trebuie făcută separat. Avem și latura aceasta creștină care este foarte importantă și atunci acolo participăm cu toții la un loc, creștinii înțelegând tot ce înseamnă biserică creștină, romano-catolici, ortodocși și greco-catolici. Avem un preot romano-catolic la Călărași, care ne susține foarte mult, iar din preoții ortodocși îl avem pe părintele Tudorache de la bisericuța de lemn din zona 2 Moldoveni și pe părintele Dobrin din comuna Independența. Ei ne susţin şi ne ajută în pregătirea teologică. În zilele de Crăciun, de Paști mergem cu scenete și colinde la Bisercia Catolică și la Biserica Ortodoxă. Trebuie să învățăm să conviețuim împreună, într-o armonie”, ne-a mai precizat comisarul general cercetaş.

 

Cercetaşii, afiliaţi la Federaţia Scoutismului European

 

Asociaţia Cercetaşii Creştini Români este afiliată la Federaţia Scoutismului European, având astfel drept de vot deliberativ. „Noi suntem afiliați la Federaţia Scoutismului European. Din 1996 am obținut drept de vot deliberativ. Până atunci am fost ca observatori. Suntem printre puținele țări care au drept de vot deliberativ. Eu sunt comisarul general pe România, iar soția mea, Oana Zanfir, care este alături de mine de atâția ani, este comisar general pe ramura feminină. Și fiul nostru, Octavian Zanfir, este primul cercetaș din România care atinge etapa cea mai înaltă de formare, a obținut anul trecut brevetul de Cercetaș Ales, un brevet pe care în Europa, în prezent, îl mai au aproximativ 40 de persoane”, a menţionat Mihail Zanfir.

 

Cercetaşii călărăşeni se întâlnesc în fiecare sâmbătă şi duminică la Muzeul Municipal

 

Cercetaşii călărăşeni îşi desfăşoară activitatea în fiecare weekend, în cadrul Muzeului Municipal Călăraşi.

„Sâmbăta ne întâlnim cu cei mici, cu categoria de vârstă 6 – 11 ani, respectiv cu lupișorii și mămăruțele. Aici avem și câteva mămici care au făcut tabere de formare și vin să ne ajute. Este vorba despre Cristina Oprea, care este asistent medical și Anca Dragomir, care este medic. Cei mari, care au crescut, au trecut printr-o anumită perioadă, vin și ne ajută, ne sprijină. Eu și soția suntem permanent printre copii. Încercăm să le dăm încrederea ca ei să poată crește și să își ia deciziile singuri, noi îi sprijinim în momentele de derută, debusolare. Duminica, de la ora 16:00, ne vedem cu cei mari, cu cercetașii. Oana se ocupă de fete, ea lucrează la Centrul SERA și a reușit, prin educație, să aducă nouă fete de la acest centru, care sunt fără familii sau provin din familii dezorganizate. În fiecare weekend, indiferent de condiţiile meteorologice, ele sunt prezente la activităţi. De doi ani colaborăm cu Centrul SERA. Deja ele au participat la două tabere internaționale”, a mai spus Mihail Zanfir.

 

Uniforma cercetaşilor

 

Uniforma cercetaşilor este una deosebită. Mihail Zanfir ne-a descris îmbrăcămintea acestora.

În uniforma noastră, fetele au o fustă pantalon foarte frumoasă, bleumarin, iar băieții au pantaloni trei sferturi de aceeaşi culoare. Băieții au cămășile kaki, oarecum asemănătoare celor de armată , iar fetele cămăşile bleumarin. La gât au o eșarfă care aparține grupului. Eșarfa grupului nostru este galbenă cu dungi albastre. Când au ales copiii culorile eşarfei, au spus că este galbenul Bărăganului tăiat de albastrul Dunării. Pe cămaşă, în partea stângă, este crucea cercetașilor cu crin galben”, a precizat   comisarul general cercetaş.

 

Taxa de înscriere este de 50 de lei

 

Taxa de înscriere este de 50 de lei de persoană.

„Noi avem o taxă de înscriere de 50 de lei. Din aceşti bani plătim taxele către federație și anumite acțiuni ale consiliului director al adunării generale, contabilitate. Sunt 50 de lei de copil pe an, care pot fi plătiți în două tranșe. La nivel de grup, cotizația este de 10 lei, lunar. Cu această sumă, ne cumpărăm materiale, sfori, busole, mingii, tot ce ne trebuie pentru a ne desfășura activitatea, dar nu am condiționat niciodată participarea unui copil de suma achitată”, a adăugat Zanfir.

 

Rezultate deosebite la taberele internaţionale  

 

Cercetaşii călărăşeni au obţinut rezultate deosebite la competiţii internaţionale şi nu numai. Iar asta nu e tot, urmează un an plin de activităţi pentru aceştia. Patruzeci de copii au fost prezenţi în Franţa, într-o tabără internaţională, unde au fost peste 12.000 de copii din toate colţurile lumii. Fetele din Călăraşi au reuşit să obţină locul I la competiţia „Game of the Game”, un fel de campionat mondial al cercetaşilor.

„La anul, după tabăra RoJAM din 2014, care a fost pentru copiii cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani, va avea loc din nou, pentru tinerii peste 17 ani. Practic, cei care au fost cu patru ani în urmă la această tabără vor avea șanse să se reîntâlnească la o altă vârstă, la un alt nivel, undeva la nord de Roma, fără telefoane mobile, fără GPS, doar cu harta, busola şi rucsacul în spate. Aceştia vor parcurge aproximativ 300 de kilometri până la Roma. Motto-ul nostru va fi Pregătește calea Domnului. Pe 3 august vom ajunge la nord de Roma, în 2019, vom sta două zile acolo unde vom înopta și vom avea activități de socializare, cu foc de tabără, cântece şi jocuri. Pe 4 august, Papa Francis ne va primi la Vatican și va fi o liturghie solemnă dedicată cercetașilor în catedrală. Noi am început deja pregătirea pentru tabără. Weekendul viitor vom merge în Ceahlău. Vom pleca de la Călărași şapte persoane și vom face un grup de drumeţi și călăuze la poalele Ceahlăului, unde vom începe formarea pentru tabără. Vom pleca pe traseu cu harta și busola în mână, cu cortul în spate, vom dormi într-un parc ecologic natural, unde va trebui să protejăm natura și să o explorăm. Vom participa şi la tabere naționale. La sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie, vom avea tabăra de lupișori și mămăruţe. Vor participa copiii între 6 și 11 ani, vor fi cazați la cabane și vor fi prezenți din Călărași, București, Focșani, Bacău, Alba Iulia și Oradea. În luna iulie vom fi voluntari la Satu Mare. La o săptămână va avea loc tabăra națională de cercetași împreună cu cercetașii din Franța, la poalele Făgărașului. După aceea, va avea loc partea a doua de formare pentru pregătirea taberei internaţionale, unde vor veni călăuze din Italia şi împreună cu fetele noastre de peste 17 ani vor merge pe urma lui Dracula, acesta este un motto. În septembrie, băieții vor merge în Apuseni, unde ne-a concesionat cineva o cabană care a fost abandonată, părăsită și e în stare de degradare destul de mare. Acolo vom recondiţiona cabana pentru a avea un locușor al nostru în Apuseni, unde să ne putem retrage la întâlniri, analize, jocuri și activități cercetășești”, ne-a mai declarat comisarul general cercetaş.

 

Cine se poate înscrie la Asociaţia Cercetaşii Creştini Români

 

La Asociaţia Cercetaşii Creştini Români se poate înscrie orice persoană de la vârsta de şase ani în sus. Şi copiii sub şase ani pot veni, dar trebuie să fie însoţiţi de unul dintre părinţi, pentru a putea fi supravegheaţi.