Codul Silvic în variantă modificată ar putea intra la vot final, în

Camera Deputaților, luna aceasta. Una dintre măsurile propuse este cea prin care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) reglementează unul dintre rolurile de bază ale pădurii, ignorat aproape total în ultimii ani: rolul de recreere pentru cetățeni.

Până acum, accesul cetățenilor în fondul forestier era interzis, fără prea multe excepții, iar amenajările minime pentru recreere nu erau permise. MMAP şi-a propus să schimbe asta și a introdus mai multe prevederi care reglementează amenajarea în fondul forestier național de poteci și trasee pentru mers, alergare și biciclete, precum și procedura de aprobare a realizării acestora.

Ministerul Mediului susţine că este important să menționeze că astfel de amenajări nu pot face obiectul scoaterii definitive sau ocupărilor temporare din fondul forestier național. Totodată, ele vor fi permise numai în situația în care nu implică tăieri de arbori sau defrișări și se realizează din pământ, lemn sau pietriș.

Setul de măsuri mai cuprinde înăsprirea sancțiunilor, încadrarea la infracțiune a oricărui furt de arbori, confiscarea mijloacelor utilizate în comiterea de infracțiuni silvice, inclusiv vehiculele, sau schimbarea etapizată a modului de comercializare a lemnului în România, din lemn pe picior în lemn fasonat.