Cincizeci de persoane din judeţul Călăraşi s-au internat, săptămâna trecută, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian”, din cauza simptomelor clinice de gripă, a virozelor respiratorii şi a pneumoniilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă, Georgiana Enache, 22 de persoane, cu grupa de vârstă până la 19 ani, cu simptome clinice de gripă, s-au prezentat la Camera de Gardă, dintre care trei internându-se. Patruzeci de călărăşeni cu viroze respiratorii s-au prezentat la spital, dintre care şapte internându-se. Tot cu viroze respiratorii s-au prezentat 38 de persoane, cu vârsta peste 20 de ani, fiind internate şase. Cu pneumonie s-au prezentat 21 de persoane, cu vârsta până la 19 ani, şi au fost internate nouă. De asemenea, 62 de adulţi cu pneumonie s-au prezentat la unitatea spitalicească şi au fost internaţi 25 dintre aceştia.

 

Recomandări ale DSP Călăraşi, pentru limitarea extinderii infecţiilor respiratorii acute

 

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) din Călăraşi recomandă următoarele măsuri de limitare a extinderii infecţiilor respiratorii acute, inclusiv gripa: respectați cu strictețe măsurile de igienă individuală: spălați-vă mâinile cât mai des cu apă și săpun; dacă tușiți/strănutați/vă curge nasul, folosiți batista, de preferință, de unică folosinţă, pe care s-o îndepărtați apoi într-un coș acoperit; solicitați consult medical pentru toate situațiile în care starea dumneavoastră de sănătate este afectată și până la realizarea consultului autoizolați-vă pentru a proteja ceilalți membri ai familiei; în toate cazurile în care medicul de familie vă recomandă examen de specialitate/internare/tratament respectați recomandarea; nu recurgeţi la automedicaţie; în situația în care prezentați febră, tuse, vă curge nasul, vă doare în gât, nu mergeți la serviciu până nu vă consultați medicul de familie; în situația în care copilul dumneavoastră prezintă febră, tuse, îi curge nasul, îl doare în gât, nu-l lăsați să meargă la grădiniță/școală/liceu/facultate, până nu consultați medicul de familie; dacă un medic/cadru medical v-a recomandat izolare la domiciliu, respectați recomandarea; evitați locurile aglomerate, mai ales când sunteți împreună cu copilul; evitați în această perioadă vizitele de familie; respectați programul de vizită stabilit de unitățile sanitare cu paturi; evitați expunerea prelungită la frig; consumați lichide călduțe și suficiente fructe/legume.

„Reamintim faptul că vaccinarea antigripală reprezintă cea mai eficientă măsură de prevenire a gripei și recomandăm continuarea vaccinării, inclusiv prin achiziționarea de vaccin. Pentru sezonul 2018 – 2019, județul Călărași a beneficiat de un număr de 44.470 de doze de vaccin antigripal achiziționat de Ministerul Sănătății, din care au fost vaccinate până la data de 20 ianuarie 2019 un număr de 42.561 de persoane aparținând grupelor la risc”, a transmis DSP Călăraşi, într-o informare publicată pe site-ul instituţiei.