Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, expune în perioada 1 – 28 februarie, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, o piesă specială – Clopoțelul Kievean, de la Păcuiul lui Soare.

Este vorba despre un obiect deosebit aflat în colecțiile Muzeul Dunării de Jos care datează din secolul al XI-lea, descoperit în Cetatea Bizantină de la Păcuiul lui Soare și care a fost clasat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale în categoria Tezaur.

Clopoțelul, cu înălțimea de 83 de milimetri și diametrul de 42 de milimetri, este în formă de ou, confecționat din bronz, decorat prin intarsii în tehnica niello, cu spirale continue divergente, iar mânerul în formă de butoiaș. Numele tehnicii niello provine din latină, nigellum însemnând ciment negru. Procedeul constă în gravarea adâncă a motivelor decorative pe suprafața metalului după care, în liniile astfel săpate, se toarnă o pastă ce are în amestec o mare cantitate de sulfură de argint. Se obține astfel un desen de culoare neagră ce dă efectul unei gravuri.

Utilitatea clopoțelului își are originea din cele mai vechi timpuri, când era folosit în cultul Cybelei (Zeița peșterilor și a pământului) pentru a alunga spiritele malefice sau pentru protejarea recoltelor și a turmelor. De asemenea mai era folosit pentru a decora harnașamentul cailor sau ca zurgălăi decorativi pe costumația de sărbătoare.

Piesa va fi expusă pe tot parcursul lunii februarie la Secția Arheologie a Muzeului Dunării de Jos și va putea fi admirată de către cei interesați în fiecare zi, între orele 09:00 şi 16:00.