Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), judeţul nostru se află încă din data de 22 martie 2018, ora 23:00, sub cod portocaliu, care va dura până azi, la ora 15:00. Fenomenele vizate sunt: ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol și vizibilitate scăzută. În sudul Banatului și al Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și a Dobrogei ninsorile vor fi abundente, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 60 de kilometri la oră și temporar 65 – 70 de kilometri la oră, viscolind și local troienind zăpada și determinând diminuarea vizibilității.

 Şcolile din municipiul şi judeţul Călăraşi, închise astăzi din cauza vremii

Şcolile din municipiul şi judeţul nostru sunt închise în data de  23 martie. Meteorologii au anunţat că judeţul Călăraşi se va afla astăzi sub incidenţa unui cod portocaliu de vreme severă, cu ninsori abundente şi viscol. Decizia de a se suspenda cursurile a fost luată în data de 21 martie 2018, în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi, din cauza fenomenelor meteorologice periculoase prognozate pentru zilele de 22 şi 23 martie.

 Adăpostul de Urgență, deschis şi pe timp de zi

Din cauza temperaturilor scăzute, s-a luat decizia cazării în permanență a celor cazați la Adăpostul de Urgență pe timp de noapte, pentru zilele de luni și marți. În prezent, sunt şapte persoane (cinci bărbați și două femei) cazate la Adăpostul de Urgență pe timp de noapte.

Hrană rece pentru beneficiarii Cantinei de Ajutor Social

Din cauza codului portocaliu de vreme rea anunțat pentru 22 martie, ora 23:00 şi 23 martie, ora 15:00, s-a luat decizia ca beneficiarii Cantinei de Ajutor Social să primească masă caldă în aceste zile și hrană rece pentru următoarele trei zile.

 Recomandările ISU Călăraşi pentru vreme nefaforabilă

Pentru a gestiona cu eficienţă situaţiile neplăcute cu care vă puteţi confrunta în această perioadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi vă readuce în atenţie următoarele măsuri: verificaţi sobele, centralele termice şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi, pentru a preveni eventualele incidente cauzate de defecţiuni tehnice şi evitarea inhalării de fum şi gaze toxice; Utilizaţi mijloacele de încălzire fără defecţiuni sau improvizaţii pentru încălzirea locuinţelor; nu suprasolicitaţi instalaţia electrică din locuinţa dumneavoastră sau de la locul de muncă; amplasaţi mijloacele de încălzire departe de materialele combustibile; fiţi atenţi la ţurţurii formaţi deasupra trotuarelor pietonale; dacă vă deplasaţi cu autoturismul propriu, asiguraţi-vă că aveţi cu dumneavoastră pături, băuturi fierbinţi, pentru situaţiile în care dumneavoastră ori altă persoană se aflată în dificultate; este foarte important să aveţi suficient combustibil care să asigure funcţionarea motorulului în situaţiile în care apar blocaje în trafc sau la apariţia altor situaţii neprevăzute; mâncaţi regulat şi consumaţi lichide, evitând excesul de cofeină ori alcool; evitaţi, pe cât posibil, extenuarea, efortul fizic în condiţii de frig vă poate cauza grave probleme de sănătate; mişcaţi-vă pentru a vă păstra căldura corporală; căutaţi în apropiere clădiri în care vă puteţi adăposti; protejaţi de ger persoanele în vârstă, copiii, femeile gravide şi pe cei cu probleme de sănătate din anturajul dumneavoastră; atenţionaţi autorităţile locale cu privire la persoanele fără adăpost pe care le întâlniţi sau despre care aveţi cunoştinţă; încercaţi să asiguraţi animalelor condiţii corespunzătoare de hrănire şi adăpostire; urmăriţi cu atenţie, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice şi recomandările transmise de autorităţile centrale ş locale.

De asemenea, reprezentanții ISU Călăraşi îi roagă pe cetăţeni să anunţe de îndată orice situaţie de urgenţă, apelând în cel mai scurt timp numărul unic pentru apeluri de acest fel – 112.

 Atenție la țurțuri! Pot pune în pericol viața și bunurile!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei” al județului Călărași amintește cetățenilor și operatorilor economici că au responsabilitatea legală de îndepărtare a țurțurilor formați la streșinile și jgheaburile imobilelor pe care le dețin sau administrează.

Există pericolul ca prin desprindere să rănească oamenii și să distrugă bunuri materiale. Atunci când există risc iminent de cădere a țurțurilor formați la imobile, proprietarul/administratorul are obligația de a lua măsuri pentru avertizare și marcare a perimetrului expus riscurilor.Intervenția pompierilor se poate realiza doar în situații speciale, atunci când sunt puse în pericol vieți și/sau se pot produce pagube materiale, iar înălțimea imobilelor sau condițiile de amplasare a acestora nu permit administratorilor imobilelor să acționeze în siguranța pentru îndepărtarea țurțurilor.
Persoanele fizice și juridice au obligația ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze țurțurii de gheață formați la nivelul acoperișului imobilului, să curețe în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii zăpada depusă și gheața formată pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau unde își desfășoară activitatea, a sediilor de firmă, a curților sau terenurilor deținute, astfel încât traficul pietonal să se desfășoare în condiții normale.

La imobilele în care la parter funcționează societăți comerciale sau prestatori de servicii, obligațiile menționate revin acestor unități pe timpul funcționării.