Comisia Europeană a lansat candidatura pentru premiul „Altiero Spinelli Prize for Outreach”. Pentru al treilea an consecutiv, Direcţia Generală Educaţie, Tineret, Sport şi Cultură a Comisiei Europene recompensează lucrările excepţionale care aprofundează înţelegerea de către cetăţeni a Uniunii Europene şi sporesc nivelul de asumare a proiectului european.

Competiția se adresează organizațiilor neguvernamentale și persoanelor care au elaborat programe educaționale, proiecte sau campanii de comunicare și informare despre Uniunea Europeană, ori au organizat activități prin care au urmărit încurajarea implicării tinerilor în democrația europeană.

La acest concurs nu pot aplica autoritățile locale, regionale sau naționale ori alte entități care au primit deja o finanțare din alte fonduri europene pentru același proiect. În cadrul competiţiei se vor acorda 16 premii. Valoarea fiecărui premiu este de 25.000 de euro. Termenul limită pentru transmiterea aplicațiilor este 29 octombrie 2019, ora 17:00.

Această iniţiativă este pusă în practică de Comisia Europeană la solicitarea Parlamentului European, care finanţează întreaga competiţie.

În 2016, la cea de-a 30-a aniversare a morţii lui Altiero Spinelli şi la 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, Parlamentul European a stabilit să fie acordat Premiul Altiero Spinelli pentru a încuraja, recompensa şi asigura recunoaşterea la nivel european şi vizibilitatea contribuţiilor de înaltă calitate, care: promovează cunoaşterea Uniunii Europene şi o reflecţie critică asupra trecutului, prezentului şi viitorului sau în rândul publicului nespecializat şi al publicului larg; îmbunătăţesc înţelegerea cetăţenilor despre valorile, obiectivele şi beneficiile procesului de integrare europeană şi a realizărilor foarte importante ale UE, dar şi ale eşecurilor, contradicţiilor şi dilemelor; propun abordări şi materiale inovatoare pe care factorii politici europeni şi naţionali, practicienii, organizaţiile societăţii civile şi alţi actori le pot folosi pentru a informa mai bine, a educa şi inspira cetăţenii şi a-i ajuta să îşi dezvolte conştientizarea critică a Uniunii Europene şi un sentiment de apartenenţă la ea; expun/prezintă mituri populiste anti-UE asupra diferitelor aspecte ale procesului de integrare europeană, inclusiv retorica extremistă bazată pe intoleranţă, precum şi dezinformarea cu privire la legitimitatea, competenţele și munca reală a instituţiilor europene. Toate informaţiile relevante şi formularul pentru candidatură sunt disponibile pe site-ul: https://ec.europa.eu/education/resources-and-tools/funding-opportunities/altiero-spinelli-prize-for-outreach-call-for-applications-2019.