Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Călăraşi şi-a prezentat luni, 12 februarie a.c., la sediul Instituţiei Prefectului, bilanţul activităţii derulate în cursul anului trecut. Astfel, în anul 2017, CJSU Călăraşi s-a întrunit în cadrul a două şedinţe ordinare şi 14 şedinţe extraordinare, convocate de către preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi, prefectul George Iacob, şi patru videoconferinţe organizate de către Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Generală de Management Operaţional. Şedinţele s-au desfăşurat în condiţii corespunzătoare, asigurându-se îndeplinirea în totalitate a obiectivelor şi sarcinilor de conducere, organizare şi coordonare în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă.

 

203 atenţionări şi avertizări meteorologice

Anul trecut, pentru judeţul Călăraşi, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis 203 atenţionări şi avertizări meteorologice, astfel: patru avertizări meteorologice „Cod roşu” (două de ninsoare şi viscol, două de caniculă); 24 de avertizări meteorologice „Cod portocaliu” (trei de ninsoare şi viscol, una de ger, patru de caniculă, nouă de preciptaţii abundente, şapte de intensificări ale vântului); 175 de atenţionări meteorologice „Cod galben” (nouă de ninsoare şi viscol, două de ger, una de polei, 18 pentru intensificări ale vântului, 61 pentru precipitaţii abundente şi vânt puternic, 75 de ceaţă, opt pentru caniculă, una pentru creşterea debitelor râului Argeş). Toate aceste atenţionări au fost transmise către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, pentru adoptarea măsurilor necesare limitării efectelor negative ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase.

 

12 ambarcaţiuni au rămas blocate în gheaţă

 

În perioada 14 – 22 februarie 2017, din cauza podului de gheaţă format pe fluviul Dunărea, braţul Borcea şi braţul Bala, un număr de 12 ambarcaţiuni au rămas blocate în gheaţă în timp ce alte patru ambarcaţiuni s-au scufundat. În urma acestor incidente nu au fost înregistrate victime omeneşti.

Tot în această perioadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a efectuat cinci misiuni de transport alimente şi combustibil pentru personalul aflat la bordul ambarcaţiunilor blocate în gheaţă, două dintre acestea desfăşurându-se cu ajutorul unui elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie şi cu participarea preşedintelui CJSU Călăraşi.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi-a concentrat eforturile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă care s-au produs pe teritoriul judeţului Călăraşi. Măsurile întreprinse, precum şi coordonarea eficientă a intervenţiilor au făcut posibilă reducerea consecinţelor situaţiilor de urgenţă înregistrate.