Timp de trei zile, comuna Jegălia a fost îmbrăcată în tradiţie şi spectacol. Astfel, în intervalul 8 – 10 septembrie, mii de persoane din localitate şi din comunele învecinate s-au distrat pe cinste, pe Islazul Gâldău. Ediţia din acest an a venit cu noutăţi pentru cetăţenii localităţii. Pentru prima dată, edilul-şef Aurel Vasile a organizat sărbătoarea pe o perioadă de trei zile, fapt care a adus bucurie pe chipurile oamenilor. De altfel, tradiţionala pistelcă realizată prin intermediul unui război de ţesut a făcut deliciul celor prezenţi.

 Maria Victoria Tănăsiu: „Îmi pare foarte rău că domnul primar nu a candidat cu zece ani în urmă, pentru că este bun”

 Încă de când am pătruns pe islaz, am fost întâmpinaţi de un stand tradiţional, unde se aflau: război de ţesut, cuverturi, pistelci şi alte piese tradiţionale, confecţionate în urmă cu zeci de ani. Victoria Martin Tănăsiu, care are 70 de ani, este cea care a lucrat piesele respective. „Ca să faci o cuvertură, prima dată trebuie să îţi faci război de ţesut. Războaiele le-am confecţionat noi. Cândva, la noi, fetele de 16 ani lucrau la război. Războiul de ţesut pe care l-am expus îl am de 39 de ani. Am ţesut 26 de ani pe andrele. Toate piesele tradiţionale expuse sunt confecţionate de mine: şerveţele de masă, pistelcile, husele pentru fotolii. Pistelca o pot confecţiona într-o zi. Îmi pare foarte rău că domnul primar nu a candidat cu zece ani în urmă, pentru că este bun. S-a schimbat comuna noastră, care acum 10 – 15 ani era o fărâmă de sătuc”, a spus Victoria Tănăsiu.

Aurel Vasile: „Fiind zi de vineri, fiind şi sărbătoare ortodoxă mare, am zis să transformăm ziua comunei în sărbătoare mare”

 Pentru că vineri, 8 septembrie, s-a sărbătorit şi Naşterea Maicii Domnului, edilul-şef Aurel Vasile a decis să transforme evenimentul într-o sărbătoare mare, care să se întindă pe trei zile. Prin hotărârea Consiliului Local, încă din 2012, Zilele Comunei Jegălia au fost o tradiţie şi s-au continuat acum cu 8 septembrie, Ziua Sfintei Mării şi Naşterea Maicii Domnului. Fiind zi de vineri, fiind şi sărbătoare ortodoxă mare, oamenii nu merg la muncă în perioada aceasta, şi atunci am zis să transformăm ziua comunei în sărbătoare mare. Din acest motiv, a trebuit să împărţim cele trei zile, vineri, sâmbătă şi duminică, în trei activităţi mai importante ale comunei. Vineri s-a început cu copiii. Elevii Şcolii Generale din Jegălia, împreună cu cei din Republica Moldova, din localitatea Nişcani, Raionul Călăraşi, cu care suntem înfrăţiţi, au organizat spectacole frumoase pe scenă. Şcoala Generală din Nişcani a venit cu o delegaţie de 44 de persoane, delegaţie care a fost cazată la oamenii din localitate. Aşadar, vineri a fost ziua şcolii, după care după ora 08:30 a început spectacolul făcut de firma organizatoare. În cea de-a doua zi, au venit fermieri cu utilaje, crescători de animale cu tot ce au mai frumos în ogradă. Noi am adus şi zestrea comunei, şi anume, tradiţionala pistelcă, preşuri, cuverturi, scoarţe, împreună cu bătrânele care au lucrat în vremea copilăriei  lor. Astfel, am adus în atenţia copiilor aceste războaie de ţesut. Duminică, zece cluburi sportive de lupte libere din ţară s-au întrecut pentru Cupa Jegăliei care a ajuns la ediţia a cincea, după care la baza sportivă de fotbal a avut loc un meci amical de juniori unde au fost invitaţi să participe toţi cei care au avut activitate sportivă în Jegălia, din 1970. Oamenii care la ora actuală au între 65 şi 75 de ani au venit să depene amintiri. Nu numai ei au fost, ci şi cei care au jucat în anii 80, 90 şi 2000 împreună cu cei care joacă acum. Le mulţumesc pentru faptul că au făcut comuna prestigioasă prin fotbal şi sport. De asemenea, am desfăşurat, pentru a doua oară, o cursă sportivă de alergare pe o distanţă de trei kilometri. Am premiat şi doi cetăţeni, unul postmortem, pe domnul profesor doctor Panait I. Panait, şi pe domnul general Panait I. Vasile, care este din localitate şi meritul domniei sale este că prin muncă şi prin abnegaţie a ajuns la gradul de general. Am avut tot felul de premieri ale copiilor şi ale sportivilor. Am avut şi un parc pentru copii, iar oamenii s-au distrat nu numai prin spectacol şi muzică, ci şi prin faptul că au servit un mic, o bere. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat cu un timp frumos. Am avut şi 40 de bulgari, o echipă de dansatori din Bulgaria. La invitaţia noastră au fost prezenţi şi delegaţii din localitatea Silistra, Bulgaria, care au susţinut un spectacol frumos”, a afirmat primarul Aurel Vasile.

Cuplurile care au aniversat 50 de ani de căsnicie, premiate

 Cuplurile care au aniversat 50 de ani de la căsătorie au fost premiate de primar.

„Cea mai înaltă fericire de pe pământ este atunci când eşti căsătorit. Comuna Jegălia sărbătoreşte în fiecare an persoanele, care, prin respect, muncă şi iubire, au ajuns la 50 de ani. La mulţi ani, să fiţi sănătoşi”, a menţionat edilul-şef Aurel Vasile.

 Cei mai gospodari oameni ai localităţii, premiaţi

De asemenea, cei mai gospodari oameni din comună au fost premiaţi.

„Ca în fiecare an, premiem şi pe cei care care într-adevăr dau dovadă de faptul că fac frumos în faţa casei, dau dovadă de cetăţeni muncitori şi vreau să vă spun că în acest an vom oferi aproximativ 70 de premii. Comisia care a stabilit cine are cel mai frumos în curte a fost formată din şase doamne, din fiecare localitate câte două. Împreună cu fetele de la primărie au stabilit aceste nume care pe mine mă fac mândru că sunt primar al acestei comune. Mi-aş dori la anul să fie plin aici, să începem să facem pistelci, să facem preşuri şi să ne cunoască lumea prin tradiţii. Dragi cetăţeni ai acestei comune, munca trebuie arătată, respectată şi evidenţiată. Aceştia sunt oamenii cu care Jegălia se mândreşte”, a mai spus Aurel Vasile.

Cristina Dumitru: „Prin participarea noastră la Zilele Comunei Jegălia am vrut să demonstrăm că şi cei mai mici dintre fiii satului respectă această comunitate în care cred”

 Directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia, prof. Cristina Dumitru, responsabilă de prestaţiile artistice susţinute de elevii instituţiei de învăţământ, a urcat pe scenă şi a mulţumit tuturor cadrelor didactice care i-au fost alături în desfăşurarea minunatului spectacol. „Mulţumesc părinţilor care sunt alături de noi în această zi frumoasă de septembrie, mulţumesc şi domnului primar pentru invitaţia pe care a făcut-o Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia de a fi prezentă pe această scenă, la Zilele Comunei şi mulţumesc foarte mult cadrelor didactice care au fost alături de mine în desfăşurarea acestui program frumos şi sunt convinsă că sunteţi mândri de copiii pe care noi îi avem la şcoala gimnazială. Le mulţumesc în special colegelor mele de la şcoală, mulţumesc doamnei Lenţi Paraschiv, doamnei Elena Iosif, domnişoarelor Mădălina Olteanu şi Oana Voicu, doamnelor învăţătoare de la Gâldău, Petruţa Ilie, Daniela Crăciun şi domnului Vasilică Ion şi mulţumesc doamnei consilier Marinela Dobre, care este alături de mine mereu. Dragi părinţi, dragi invitaţi, oameni frumoşi din comuna Jegălia, printre surprizele pe care organizatorii le-au pregătit, ne-am alăturat şi noi cu acest moment realizat de copiii de la şcoală. Prin participarea noastră am vrut să demonstrăm că şi cei mai mici dintre fiii satului respectă această comunitate în care cred şi am dorit, şi probabil că am şi reuşit, să aducem bucuria în sufletele voastre. Vă mulţumesc foarte mult că sunteţi alături de noi şi să avem zile frumoase ale comunei Jegălia”, a declarat Cristina Dumitru.

Artişti de renume au făcut senzaţie pe scenă

 În cele trei zile, artişti de renume au făcut senzaţie pe scena amplasată de Mix Music. Este vorba despre: Alex Velea, Matteo, Nick (N&D), Andreea Antonescu, Like Chocolate, Cristina Turcu Preda, Mariana Ionescu Căpitănescu, Minodora, Florin Pârlan, Geanina Manea, Cristian Rizescu şi Mândrele. Marele eveniment s-a încheiat cu un foc imens de artificii.