Iubitorii de cultură sunt așteptați duminică, 3 noiembrie, la concertul „Europa unită în muzică”, care se va desfășura la sala „Barbu Știrbei” a Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie (CJCC) Călărași, începând cu ora 18:00. Venit din Italia, localitatea Matera – Capitală Culturală Europeană, Giovanni Pompeo va dirija orchestra Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” din București, alături de soprana – prim solistă Bianca Ionescu, soprana invitată Emilia Giol și tenorul – prim solist Alfredo Pascu.

Secretarul artistic al CJCC Călărași, Ștefan Nițu, ne-a vorbit despre acest eveniment cultural: În data de 3 noiembrie 2019, un eveniment muzical, un eveniment, spunem noi, pretențios, exclusivist, va avea loc la Călărași. Avem un parteneriat cu Matera, o localitate din Italia, capitală europeană în 2019. De acolo va veni dirijorul, sub bagheta căruia 40 de instrumentiști de la Teatrul Național de Operetă și Musical ‘Ion Dacian’ din București vor cânta alături de două nume de referință în muzica de operetă, două personaje și două personalități în acest domeniu pe latura feminină și latura masculină. Latura feminină este acoperită de cea care anii de zile ne-a încântat cu vocea sa, cu frumusețea sa, cu atitudinea sa. Cine nu o cunoaște pe Bianca Ionescu, care în acest moment conduce și destinele Teatrului Național de Operetă. Partea masculină este acoperită de cel care în ultimii ani domină acest segment, tenorul Alfredo Pascu, un tenor cu care călărășenii s-au mai întâlnit în anii trecuți. Noi am colaborat și colaborăm de foarte mulți ani cu opereta și cu acest tenor. Vor fi momente speciale concepute pentru acest eveniment. Spectacolul este unic la nivel național, nu s-a mai jucat, deci nu este un spectacol în repertoriul Teatrului de Operetă ‘Ion Dacian’ din București și îl vor deplasa la Călărași, este special conceput pentru acest eveniment. Spectacolul este finanțat de Consiliul Județean Călărași. E bine să punem acest lucru pentru că nu poți să faci calitate, nu pot să ai niște invitați atât de deosebiți, atât de curtați de posturi de televiziune, de alte instituții culturale dacă nu ai finanțare. Așadar, pentru data de 3 noiembrie 2019, începând cu ora 18:00, bilete mai avem la acest concert, ‘Europa unită în muzică’”.

Contactată telefonic, soprana Bianca Ionescu, ne-a vorbit despre acest spectacol cultural: „Doresc să invit în mod particular la acest concert cu alese pagini din muzică de operetă. Despre titlul concertului ‘Europa unită în muzică’, acest lucru ne sugerează practic mesajul acestui concert. Noi, soliștii, Bianca Ionescu Emilia Giol, cât și tenorul Alfredo Pascu, împreună cu orchestra Teatrului de Operetă și Musical ‘Ion Dacian’ o să vă ținem companie cu arii și duete, ritm de vals și o surpriză. Deci, vă invităm să o descoperiți singuri. Dirijorul italian Giovani Pompeo întregește peisajul muzical cu arta și priceperea sa, domnia sa a activat la Teatrul Scala din Milano pentru mulți ani. Salut orașul Călărași ca simbolul a acestui frumos traseu muzical, care, iată, Matera în Italia, Călărași și București în România prezintă o axă europeană a talentului, a muzicii alese, a încrederii că ea, muzica, ne va însoți întotdeauna. Ne face mai buni și mai uniți între noi, mult mai toleranți. Vă așteptăm cu drag duminică, 3 noiembrie, la ora 18:00, la sala ‘Barbu Știrbei’”.

Soprana Bianca Ionescu este prim solist – artist liric, apărând în numeroase spectacole ale Teatrului Naţional de Operetă, în roluri principale: Denise din „Mam’zelle Nitouche”, Adela din „Liliacul”, Franzi din „Sânge vienez”, Anina din „O noapte la Veneţia”, Arsena din „Voievodul ţiganilor” și multe altele. Repertoriul său include şi roluri în spectacolele „Bal la Savoy”, „Rosemary”, „Floarea din Hawaii”, „Logodnicul din lună”, „Paris mon amour”. Bianca Ionescu este doctor în muzică, în domeniul Operetei româneşti a fost profesor de canto. A avut funcţia de director general adjunct la Opera Naţională Bucureşti şi a devenit manager general la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”.

Tenorul Alfredo Pascu a absolvit Academia Naţională de Muzică din Bucureşti în 1996, an în care a fost angajat ca prim solist al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti. Laureat al concursurilor de canto „Hariclea Darclée” (1999), „Traian Grozăvescu” (2002), Bursa „CEE Musiktheater” (2003), tenorul a fost distins cu numeroase premii: In memoriam „Dorin Teodorescu” pentru cel mai bun interpret de operetă (2002), Premiul Forumului Muzical Român pentru promovarea muzicii românesti (2005), Premiul VIP pentru cel mai bun solist al anului 2009. În anul 2004 președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Ofițer în semn de apreciere a întregii activități.