În data de 23 mai 2018, începând cu ora 09:00, s-a desfăşurat, în incinta Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Barbu Ştirbei” Călăraşi, etapa judeţeană a concursului „Cu viaţa mea apăr viaţa” – ediţia  2018.

Concursul cu tematică de protecţie civilă are caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv şi se organizează anual cu elevii de şcoli şi licee, fiind compus din trei probe, care urmăresc cunoaşterea actelor normative privind activitatea de protecţie civilă şi formarea deprinderilor practice pentru acordarea primului ajutor, cât şi cunoaşterea modului de folosire a mijloacelor de protecţie individuală.

Concursul presupune parcurgerea a trei probe distincte: o probă teoretică (scrisă – test grilă cu 15 întrebări) şi două practice: transportul asistat al unei persoane accidentate, aşezată pe targă, pe distanţa de 50 de metri, care presupune şi trecerea peste un obstacol (gard), iar cea de-a doua probă practică presupune deplasarea unui concurent cu masca pe figură (cu vizorul obturat) într-un raion contaminat şi cu obstacole, care este dirijat de un coechipier.

La această etapă au participat elevi din cinci licee şi 11 şcoli gimnaziale din județul Călărași. Competiția reprezintă o activitate extraşcolară de pregătire a elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal şi se organizează în următoarele scopuri: dezvoltarea capacităţii de percepţie a protecţiei civile ca ansamblu de activităţi cu caracter exclusiv umanitar; cunoaşterea şi aprecierea factorilor de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă sau dezastre la care este expusă comunitatea din care fac parte; adoptarea comportamentului adecvat şi cunoaşterea modului de acţiune în cazul iminenţei producerii sau al apariţiei unei situaţii de urgență; formarea spiritului de solidaritate şi implicarea individuală sau în echipă în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă

Această competiţie a fost organizată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean și ISU Călăraşi, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Călăraşi.

La finalul concursului, organizatorii au premiat echipele câştigătoare cu premii, diplome, cupe şi medalii.

La categoria licee, locul I a fost câştigat de Colegiul Național „Barbu Știrbei” din Călărași, pe locul al doilea a urcat Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Călărași, pe locul al treilea s-a clasat Liceul Tehnologic „Dan Mateescu” din Călărași, iar premiul fair – play a fost obţinut de echipajul Colegiului „Ștefan Bănulescu” din Călărași.

De asemenea, la categoria școli gimnaziale, pe locul I s-a aflat Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Nana, locul al doilea a fost câştigat de Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Gălbinași, pe locul al treilea a urcat Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Unirea, iar premiul fair – play a fost acordat echipajului Școlii Gimnaziale nr. 1 din comuna Luica.