La data de 14 decembrie 2020, poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Călăraşi au fost sesizaţi de către doi agenţi de poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi – Poliţia Municipiului Călăraşi, despre faptul că, în aceeaşi zi, un cetăţean al Republicii Moldova, le-a oferit suma de 400 de dolari pentru a nu i se întocmi dosar penal pentru sustragerea de la prelevarea de mostre biologice de sânge.

În prealabil, acesta fusese oprit în trafic, pe raza municipiului Călăraşi, în timp ce conducea un autotren a cărui masă maximă autorizată nu permitea accesul în municipiu.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, agenţii de poliţie i-au solicitat permisiunea testării cu aparatul etilotest, solicitare refuzată, ca şi cea ulterioară, de recoltare a mostrelor biologice de sânge, la spital. În acest condiţii, conducătorul auto a fost condus la sediul Poliţiei Municipiului Călăraşi – Biroul Rutier, în vederea întocmirii dosarului penal sub aspectul săvârşirii faptei de sustragere de la prelevare de mostre biologice.

Pe tot parcursul derulării activităţilor, bărbatul a oferit, în repetate rânduri, agenţilor de poliţie, suma de 400 dolari, pentru a fi exonerat de răspunderea penală, fiind refuzat de fiecare dată de către aceştia.

Pe baza denunţului agentului de poliţie şi a probelor în cauză, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cetăţeanul moldovean, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Faţă de acesta, procurorul de caz a dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore.

Serviciul Judeţean Anticorupţie Călăraşi face precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.