În data de 10 octombrie 2017, conducerea Căminului de Bătrâni „Sfântul Antim Ivireanul”, din subordinea Primăriei Municipiului Călărași, a susținut o conferință de presă, în care au fost prezentate realizările din ultimii ani (cea mai importantă fiind obținerea licenței de funcționare pe cinci ani), activitatea instituției, dar și obiectivele pentru următoarea perioadă.  

 

Viceprimarul Viorel Ivanciu: „S-a accesat, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, un proiect de reabilitare a întregii clădiri în care îşi desfăşoară activitatea căminul de bătrâni”

 

Prezent la întâlnirea cu jurnaliştii călărăşeni a fost şi viceprimarul Viorel Ivanciu, care a declarat: „Vreau să vă informez că prin Direcţia de Dezvoltare a Primăriei s-a accesat, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 3, un proiect de reabilitare a întregii clădiri în care îşi desfăşoară căminul de bătrâni activitatea. Această reabilitare constituie de fapt un lucru foarte important, e vorba despre aproximativ 25 de miliarde, dintre care o mică parte este contribuţia primăriei, în care practic se reabilitează întreaga clădire. Acesta este un proiect deja câştigat, este un lucru pe care colegii mei din primărie, de la Direcţia Tehnică şi de la Direcţia de Dezvoltare, l-au realizat.”

 

42 de vârstnici sunt în prezent instituţionalizaţi la căminul de bătrâni

 

Căminul de Bătrâni “Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi a luat fiinţă în anul 2009 şi funcţionează ca serviciu de asistenţă socială în subordinea Primăriei Călăraşi. La momentul actual, căminul are o capacitate de 45 de locuri (parter şi etajul 1), din care 42 sunt ocupate, urmând ca după reabilitare (etajele 2 şi 3) să aibă o capacitate maximă de 85 de locuri. Cea mai vârstnică persoană instituţionalizată are 95 de ani, iar cea mai tânără are 64 de ani. Scopul acestei instituţii este menţinerea, refacerea sau dezvoltarea capacităţilor individuale pentru depăşirea unei situaţii de nevoi sociale, iar misiunea acesteia este acordarea în regim rezidenţial de asistenţă şi protecţie socială a persoanelor vârstnice, prin servicii şi prestaţii sociale.

Potrivit directorului căminului, Mihai Alexandru, în prezent, 42 de vârstnici, care au împlinit vârsta legală de pensionare şi au domiciliul în municipiul nostru, sunt instituţionalizaţi aici. Contribuţia de întreţinere a bătrânilor este de 60% din veniturile realizate lunar fără a se depăşi contribuţia lunară de întreţinere stabilită prin hotărârea de Consiliu Local, respectiv 780 de lei. În cazul în care nu se acoperă contribuţia lunară din cei 60% reţinuţi din veniturile realizate, diferenţa o acoperă susţinătorii legali (membrii familiei) sau alte persoane care au obligaţii faţă de aceasta, cu condiţia ca aceştia să aibă venitul lunar pe membru de familie în cuantum de minim 782 de lei, iar dacă nici în acest caz nu se acoperă costurile, diferenţa este suportată de Consiliul Local al Primăriei Călăraşi.

Bătrânii instituţionalizaţi participă la tot felul de activităţi sociale, cultural şi divertisment cum ar fi: jocuri de societate, vizionare de emisiuni/filme preferate la TV, organizarea petrecerilor cu ocazia zilelor de naştere,  sărbători religioase, plimbări în aer liber; activităţi de grădinărit, programe artistice, lecturarea diverselor publicaţii, informare şi consiliere cu privire la drepturile şi obligaţiile beneficiarilor; servicii religioase, excursii, activităţi de voluntariat.

Căminul de Bătrâni “Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi funcţionează la capacitatea de 45 de locuri, repartizate în 17 camere, fiecare cu o suprafaţă de 32 de metri pătraţi, dotate cu: grup sanitar propriu, televizor, frigider, pat, noptieră, dulap.

“În decembrie 2016, capacitatea căminului era de 40 de locuri, însă fiind încă două cereri în aşteptare, am reintrodus regulamentul de organizare şi funcţionare în Consiliul Local şi, prin Hotărâre de Consiliu Local am majorat capacitatea de la 40 la 45 de locuri, şi asta nu că aş fi avut o cameră liberă, însă am avut posibilitatea ca în camerele existente să mai pun câte un bătrân în anumite camere unde erau una sau două persoane. În momentul de faţă sunt camere în care locuiesc un beneficiar, doi- maxim trei. Întrunim condţiţiile legale, astfel că o cameră are 32 de metri pătraţi, avem cel mult trei beneficiari într-o cameră, iar conform legii, eu trebuie să le asigur şase metri pătraţi. Costul mediu lunar de întreţinere se calculează în fiecare an, de regulă înainte de votarea bugetului, iar noi facem acest lucru în luna decembrie şi în funcţie de acest cost se stabileşte contribuţia de întreţinere. Pentru anul 2016, costul mediu lunar de întreţinere a fost de 3.338 de lei per beneficiar.  Costul mediu lunar de întreţinere reprezintă totalitatea cheltuielilor, mai puţin bani proveniţi de la casa de sănătate pentru diferite proiecte. În momentul acesta, pentru cele 45 de locuri avem 42 de persoane şi şase cereri în aşteptare. Noi de regulă luăm cererile în ordinea sosirii, dar admiterea sau respingerea cererii se face şi în funcţie de nevoile în cauză”, a spus directorul căminului, Mihai Alexandru. Căminul de Bătrâni “Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi are încheiat un contract de catering asigurând trei mese pe zi, plus desert. Hrana este pregătită zilnic cu produse proaspete şi de bună calitate. Masa este servită în spaţiul special amenajat (sală de mese), iar pentru persoanele nedeplasabile, în camere. Instituţia este dotată cu: cabinet medical aprovizionat cu medicamente pentru situaţii de urgenţă, bucătărie cu aragaz, frigider, veselă tacâmuri, sală de mese, izolator, spălătorie, călcătorie, uscător, club, cameră de recuperare, cameră de vizite, aer condiţionat, comunicare cu exteriorul – în special cu familia, capelă, cameră mortuară.

 

Mihai Alexandru: “Pentru mine, cea mai mare realizare de când sunt la cămin a fost obţinerea licenţei de funcţionare”

 

Directorul căminului de bătrâni, Mihai Alexandru, a precizat, în cadrul conferinţei de presă, că cea mai importantă realizare a sa este aceea că a reuşit să obţină licenţa de funcţionare pe cinci ani. Poate suntem printre puţinele cămine din ţară care deţin autorizaţie ISU. Pentru mine, cea mai mare realizare de când sunt la cămin a fost obţinerea licenţei de funcţionare, pentru că la momentul preluării căminului nu era posibil să obţinem licenţa. Am fost felicitat personal de ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, la vremea respectivă, pentru această licenţă de funcţionare şi asta datorită insistenţelor mele. Timp de trei săptămâni am mers de două ori pe săptămână la minister, iar dânşii îmi spuneau că pot să trimit documentaţia şi prin poştă, dar le-am zis că nu suntem aşa departe de Bucureşti şi chiar m-a felicitat pentru faptul că suntem interesaţi în vederea licenţierii. Licenţa provizorie de funcţionare am obţinut-o în trei săptămâni, iar în trei luni licenţa de funcţionare pe cinci ani. Conform standardelor, trebuia să mai îndeplinim şi alte cerinţe: cameră de vizite, care nu exista, dar în momentul de faţă avem o cameră modernizată şi răspunde cerinţelor impuse de lege, cameră de recuperare nu exista, acum avem, dar este parţial dotată, suntem în curs de achiziţionare şi a altor aparate, însă aici am o problemă. Am încercat să achiziţionez sau să contractez un serviciu, o persoană care să presteze servicii ca maseur, kinetoterapeut, nu am găsit. Voi vedea pentru anul viitor, pentru că aici a fost obţinut un punctaj parţial, am fost cumva puţin penalizat la licenţa de funcţionare din cauză că nu am avut o persoană care să se ocupe de recuperare. Dacă nu reuşesc să găsesc o persoană, m-am gândit că poate o să pot şcolariza din angajaţi, adică să facă un curs de masaj sau ceva de genul. Referitor la asistenţa medicală, avem contract cu un medic de medicină generală, respectiv dr. Tomek, avem patru asistenţi medicali care asigură asistenţă medicală permanentă. Cabinetul medical este dotat corespunzător asigurării nevoilor beneficiarilor –  pat de consultaţii, termometru, stetoscop, cântar, glucometru. Medicul are un program strabilit şi apelăm la el de fiecare dată când avem nevoie”, a menţionat Mihai Alexandru.

De asemenea, în 2017 au fost achiziţionate cinci frigidere, în 2016, 11 şifoniere şi opt noptiere, s-a reparat, amenajat şi dotat clubul cu fotolii, canapele, draperii şi televizor, s-au înfiinţat şi amenajat o cameră de vizitatori şi o cameră de recuperare. Totodată, în perioada 2013 – 2017 s-au reparat şi zugrăvit parterul clădirii şi etajul 1, s-au achiziţionat dulapuri pentru depozitarea materialelor de curăţenie, s-au înlocuit tablourile elctrice, s-a achiziţionat şi montat o centrală termică, s-au amenajat şi reparat patru camere cu grup sanitar propriu, s-a înfiinţat şi amenajat un izolator, s-a reparat sala de mese, au fost achiziţionate cinci maşini de spălat, s-au montat aparate de aer condiţionat, s-a amenajat un parc prin plantare de brazi şi trandafiri, montare de băncuţe şi pergole.

 

Tânărul Ilie Georgian, voluntar în cadrul căminului „Sfântul Antim Ivireanul”

 

În sala de şedinţe a Primăriei Municipiului a fost prezent şi voluntarul Ilie Georgian, elev în cadrul Şcolii Postliceale FEG Călăraşi, care a fost apreciat pentru activitatea depusă în cadrul căminului de bătrâni.

Tânărul a afirmat: „Ajut la treburile de asistent medical şi comunic cu bătrânii. De asemenea, le mai ajut şi pe doamnele infirmiere. Câteodată este dificilă comunicare cu vârstnicii, câteodată nu. Aici este vorba despre vârstă”.

Directorul Mihai Alexandru are doar cuvinte de laudă la adresa voluntarului: „Prima dată, Georgian a venit ca practicant în activitatea de voluntariat. La acest moment pot spune că rivalizează cu un angajat de al meu care are o vechime mai mare. Este un băiat foarte bun şi chiar se implică. Dumnezeu a făcut să am parte de unii dintre cei mai buni voluntari. Am avut elevi ai Colegiului Naţional ‘Barbu Ştirbei’, numărul unu din toate punctele de vedere, ca sprijin, ca ajutor şi implicare. Am avut voluntari de la Liceul ‘Danubius’, iar una din fete, Lavinia Rotariu, ne-a făcut o pictură pe care ne-o doream de foarte mult timp”.

 

Activitatea financiară a căminului pentru persoane vârstnice

 

În ceea ce priveşte activitatea finaciară a instituţiei, până la începutul anului 2016, singura sursă de finanţare era bugetul local. Odată cu modificarea Legii nr. 17/2000, de la bugetul de stat, Căminul de Bătrâni „Sfântul Antim Ivireanul” a primit, în 2016, suma de 42.000 de lei, iar în 2017 171.000 de lei. Bugetul aprobat la data de 30 august 2017 are o valoare totală de 2.017.000 de lei, din care cheltuieli de personal – 1.286.000 de lei, cheltuieli cu bunuri și servicii – 710.000 de lei, active nefinanciare – 21.000 de lei.

 

Obiectivele conducerii instituţiei

 

Obiectivele conducerii Căminului de Bătrâni „Sfântul Antim Ivireanul”, până la finele acestui an sunt: reparaţii, amenajare bucătărie şi sala de mese, înființare grup sanitar pentru personal și vizitatori, amenajare paratrăsnet în clădirea principală. Pentru anul 2018, se are în vedere sporirea confortului beneficiarilor și posibilitatea extinderii modernizării căminului astfel încât în final, capacitatea căminului să fie mărită la un număr de 85 de locuri, dintre care nouă pentru persoanele asistate social; atragerea de fonduri europene pentru modernizarea căminului pe partea energetică  reprezentând: anvelopare, înlocuit ferestre, amenajat  terasă, amplasat panouri solare, instalație de încălzire (centrală, calorifere), aparate de aer condiționat.