Sub sloganul „Împreună pentru judeţul Călăraşi!”, Consiliul Județean (CJ) Călărași a lansat primul exercițiu de bugetare participativă din judeţul nostru. Acesta se va desfășura pe parcursul anului 2020. Proiectele identificate și propuse de cetăţenii judeţului Călăraşi vor fi validate de CJ, în urma unui proces de votare prin care să se asigure reprezentativitatea rezultatelor, apoi asumate de către Consiliul Judeţean Călăraşi și implementate la nivelul judeţului. Cetățenii vor fi astfel implicați într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul judeţului nostru, asumându-şi, în acest fel, rolul de participanţi activi în definirea și abordarea problemelor comunității.

Valoarea bugetului propus, pentru anul bugetar 2020, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate, reprezintă 2% din bugetul anual al CJ Călăraşi şi este în cuantum de 4.377.000 de lei. Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 1.000.000 de lei, inclusiv T.V.A., urmând ca celelalte proiecte eligibile să fie finanţate până la epuizarea sumei totale alocate.

Procesul de bugetare participativă este unul orientat către cetățean, iar obiectivele principale sunt: creşterea nivelului de dialog şi de colaborare dintre cetăţeni şi Consiliul Judeţean Călăraşi; creşterea gradului de asumare şi implicare a cetățenilor în procesul de dezvoltare a judeţului nostru; ajustarea politicilor publice în concordanță cu nevoile și așteptările cetățenilor; îmbunătățirea transparenței CJ Călăraşi; iniţierea și stimularea democrației participative.

Sunt încurajați să se implice în procesul de bugetare participativă toți cetățenii judeţului Călăraşi care au interes în dezvoltarea judeţului și au vârsta minimă de 18 ani.

Pentru mai multe detalii legate de domeniile de aplicare, calendarul de depunere, modalitatea de înscriere a proiectelor, criteriile de eligibilitate, votarea şi validarea acestora, puteţi consulta site-ul Consiliului Judeţean Călăraşi www.calarasi.ro, Secțiunea Informaţii publice/Bugetare participativă, unde regăsiţi Regulamentul de participare şi Dispoziţia preşedintelui nr. 186 din 29.11.2019 privind aprobarea măsurilor pentru implementarea procesului de bugetare participativă la nivelul judeţului Călăraşi.