Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a înmânat cheile macaralei de 60 de tone Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Barbu Ştirbei” al judeţului Călărași.
Achiziția, în valoare de 500.000 de euro (fără TVA), face parte din proiectul „Managementul de risc şi protecţia la inundaţii în regiunile transfrontaliere Călăraşi – Polski Trambesh, Bulgaria”. Valoarea totală a proiectului este de 3.853. 515,63 de euro, contribuţia Consiliului Județean Călărași fiind de 2.794.779,66 de euro.

Tot în cadrul aceluiași proiect a fost achiziționat și un sistem informatic integrat pentru managementul situațiilor de urgență cu o valoare de 1.165.000 de euro.

Sistemul informatic implementat este un instrument pentru gestionarea integrată a situațiilor de urgență în județul Călărași, care permite prognozarea, cunoașterea și monitorizarea riscurilor (amenințări, vulnerabilități și impact). Sistemul informatic este o platformă colaborativă care asigură un management inter-instituțional integrat la nivelul întregii regiuni. În urma implementării, populația județului beneficiază de acțiuni de prevenire și gestionare a riscurilor, de măsuri de prevenire și protecție împotriva inundațiilor prin simulări 3D de înaltă precizie. Sistemul unește capabilitățile soluțiilor geospațiale, cu cele de coordonare a evenimentelor și intervențiilor, pentru scăderea timpului de răspuns și optimizarea intervenției la evenimentele din regiune. Cu ajutorul sistemului informatic sunt gestionate unitar toate informațiile necesare luării deciziilor oferind o imagine de ansamblu pentru fiecare instituție colaboratoare. În cazul unei intervenții, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Ştirbei” al judeţului Călărași dispune de informații actualizate cu privire la starea drumurilor oferite de Consiliul Judeţean Călărași, prin care este calculat traseul optim de intervenție. Echipajele de intervenție transmit live de la fața locului cu ajutorul aplicației mobile facilitând cunoașterea situației în timp real și luarea de decizii în cunoștință de cauză. Creat unitar, sistemul implementat permite integrarea tuturor activităților curente din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Ştirbei” al judeţului Călărași şi SC Drumuri și Poduri, aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași.