Consiliul Județean Călărași a prezentat în cadrul ședinței ordinare din data de 27 ianuarie 2021 imagini și planuri din proiectul de îmbunătățire a navigabilității pe Dunăre și consolidare a malului românesc în zona Călărași-Silistra, proiect cunoscut în trecut sub numele de „Danubius Park” și, mai recent, sub numele de „Promenada”.

Una dintre ideile prezentate este de a folosi autobuze amfibii, care circulă atât pe uscat cât și în apă, cu care ar urma să facă legătura între orașul Călărași și Silistra, Bulgaria.

Managerul public al Consiliului Județean Călărași, Marius Fulga, a vorbit despre acest proiect: „Pentru că am întâmpinat unele dificultăți legate de proprietate pe amplasamentul unde trebuia să se desfășoare lucrările(…) am adoptat noi soluții: ocolim Baza de Canotaj, vom folosi un riverbus, așa cum este numit în țările mai dezvoltate și care îl folosesc cu succes, o mare atracție turistică ce va realiza un circuit cu stații turistice atât în Călărași cât și în Silistra, și va face trecerea între cele două municipii. Va fi o premieră în România! Este un autobuz fluvial”.

Conform raportului pentru aprobarea documentației tehnice, autobuzul ar urma să aibă o capacitate de 20 – 40 de persoane.

Marius Fulga a dat exemple de țări în care deja sunt folosite astfel de metode de transport, acestea fiind Olanda, Regatul Unit și Ungaria. Deși această idee nu este atât de fantezistă cum pare la prima vedere, punerea ei în practică durează ceva timp. De exemplu, autobuzul amfibiu din orașul german Hamburg a avut nevoie de patru ani pentru dezvoltare: doi ani a durat doar proiectarea, un an a durat să fie construit și încă un an pentru a primi toate aprobările necesare pentru a circula atât pe apă, cât și pe uscat (potrivit site-ului e-camion.ro).

În proiect sunt prevăzute și o gară fluvială de 9×36,5 metri, o alee pietonală și un ponton de 30×8 metri. Gara va servi drept sală de așteptare, casă de bilete, garderobă, cafenea și birouri administrative. Suprafața totală de teren menționată în proiect este de 19.465 de metri pătrați, iar durata estimată a realizării este de 36 de luni.

(sursa fotografie autobuz amfibiu: mantruckandbus.com)