În luna ianuarie a acestui an, în cadrul Grădiniţei cu Program Prelungit „Voinicel”, o asistentă medicală comunitară (L.M.), responsabilă cu triajul epidemiologic al preşcolarilor, a fost diagnosticată cu TBC pulmonar (BK depistat în spută la examenul microscopic = mare eliminator de BK). În urma rezultatului antibiogramei efectuate asistentei, s-a luat decizia de instituire a profilaxiei cu Isoniazidă copiilor care frecventează Grădinița cu Program Prelungit „Voinicel”.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) din Călăraşi declară, în cadrul unei informări transmise redacţiei noastre, că decizia Dispensarului TBC Călărași de instituire a profilaxiei cu Isoniazidă micuţilor de la unitatea de învăţământ menţionată anterior, contacţi cu caz confirmat de tuberculoză, este în conformitate cu prevederile Ghidului metodologic de implementare a Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei, aprobat prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1171 din 2015.

În cadrul acestui program, indicațiile tratamentului profilactic la copii sunt: „copiii şi adolescenţii până la 19 ani din focarul TB: a) cei cu TCT pozitiv, vor efectua tratament profilactic timp de cel puţin 6 luni; cei cu TCT negativ, tratament profilactic timp de 3 luni, apoi repetă TCT. În caz de viraj tuberculinic (TCT pozitiv) profilaxia se continuă până la cel puţin 6 luni, iar în caz de TCT negativ se întrerupe tratamentul numai dacă dispare sursa de contagiune (negativare bacteriologică sau izolare)”.

Instituirea chimioprofilaxiei și schema terapeutică au fost decise după stabilirea profilului de sensibilitate al tulpinei BK al sursei de infecție (TB drog-sensibilă), mai precizează Direcţia de Sănătate Publică din Călăraşi.

O parte din părinţii copiilor de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Voinicel” au semnat pentru refuzul tratamentului. În urma examinărilor, niciun copil nu a ieşit pozitiv la testarea IDR (intradermoreacţie).

Vă reamintim că acest caz al asistentei medicale comunitare a fost anunţat în data de 17 ianuarie 2018, iar convocarea părinţilor a avut loc la o zi distanţă. 21 din cei 24 de angajaţi ai grădiniţei au fost testaţi radiologic în zilele de 18 şi 19 ianuarie. Din data de 19 ianuarie 2018 s-a trecut la mobilizarea rapidă pentru testarea celor mici. În colectivitate, din 24 de persoane nominalizate (cadre didactice şi personal auxiliar), 23 au efectuat control radiologic şi sunt bine. Iniţial, pentru două dintre acestea s-a ridicat suspiciunea de boală, aceasta fiind infirmată de examenul bacteriologic care a ieşit negativ. Părinţii au fost informaţi de situaţie prin conducerea unităţii de învăţământ, iar apoi s-a decis testarea la PPD pentru cei mici.