Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice, inclusiv la comerțul online.

Au fost verificaţi 897 de operatori economici, din care 890 cu vânzare directă şi şapte cu vânzare online. La 555 din cei 897 de agenţi economici controlaţi s-au depistat abateri de la prevederile legale. În ceea ce priveşte vânzarea directă, au fost verificaţi 890 de operatori economici. Valoarea totală a produselor cosmetice controlate a fost de 2.652.822 de lei. La 550 din cei 890 de agenţi economici controlati, reprezentând 61,79%, s-au depistat abateri de la prevederile legale. Valoarea totală a produselor cosmetice cu abateri a fost de 287.992 de lei.
Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 647 de sancţiuni, din care 302 avertismente şi 345 de amenzi contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 1.088.850 de lei. S-au dispus 277 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse cosmetice în valoare de 203.269 de lei şi 39 de măsuri de oprire definitivă, pentru produse cosmetice cu data de minimă durabilitate depăşită (expirate), în valoare de 7.753 de lei.

Abateri privind încadrarea produselor cosmetice în data de minimă durabilitate, la operatorii economici călărăşeni

Au fost constatate abateri privind informarea consumatorilor la 125 de operatori economici din judeţele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Galați, Giurgiu, Iași, Ilfov, Mehedinți, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vrancea şi municipiul București, reprezentând 14,04% din totalul operatorilor controlaţi. Totodată, s-au constatat abateri privind lipsa traducerii în limba română a informațiilor destinate consumatorilor la 170 de operatori economici din judeţele: Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brașov, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea şi mun. București, reprezentând 19,1% din totalul operatorilor controlaţi. De asemenea, s-au constatat abateri privind încadrarea produselor cosmetice în data de minimă durabilitate la 35 de operatori economici, din judeţele: Alba, Brașov, Călărași, Harghita, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Vaslui și Vrancea, reprezentând 3,93% din totalul operatorilor controlaţi.

Sfaturi pentru consumatorii care achiziţionează produse cosmetice direct din magazine

ANPC sfătuieşte consumatorii să ţină cont de următoarele sfaturi: trebuie să achiziţioneze cosmetice numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţa fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie; în plus, produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie cum ar fi tarabele sau persoane fizice “cu sacoşa”; să fie atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt dubioase, ele provin cu siguranţă din filiere paralele; să verifice dacă calitatea ambalajului corespunde valorii produsului; sunt şanse mari ca un produs zis “de lux”, ambalat în pungă de plastic sau intr-o cutie banală, să fie de fapt o contrafacere; să examineze cu atenţie eticheta, o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere; să ştie că unii producători şi importatori “de marcă” au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă – hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii; să ştie că pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara Uniunii Europene; să ştie că majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia “A se folosi preferabil înainte de”, urmată de dată sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se afla inscripţionată aceasta dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună şi an, şi cu cifre arabe; să ştie că anumite produse precum cremele, nu au dată de minimă durabilitate ci au inscripţionat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada dupa deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă, în luni de zile (6, 12, 24 luni); să ştie că sunt produse la care data de minimă durabilitate este mai mare de 30 de luni şi atunci aceasta nu se mai menţionează (cazul recipientelor sub presiune cum sunt deodorantele); să citească cu atenţie eticheta şi să ţină cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate.