În propunerea sa privind un buget consolidat pe termen lung, Comisia va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu nouă miliarde de euro (patru miliarde de euro pentru Fondul European de Garantare Agricolă și cinci miliarde de euro pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală), iar Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 de milioane de euro.

O sumă suplimentară de 15 miliarde de euro va fi pusă la dispoziție pentru dezvoltare rurală în cadrul instrumentului „UE – noua generație”, pentru a sprijini mai mult zonele rurale care au un rol vital în realizarea tranziției verzi și în îndeplinirea obiectivelor ambițioase ale Europei în materie de climă și mediu.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în data de 2 iunie 2020, comisarul Wojciechowski a declarat: „Propunerea Comisiei recunoaște importanța strategică a sectorului nostru agricol și sprijinul continuu pe care UE dorește să îl ofere fermierilor noștri și economiei rurale. Acest lucru va contribui la sprijinirea mai eficientă a fermierilor în scopul realizării tranziției verzi și digitale”.

two fishermans on boat. catching pike