Copiii se dezvoltă mai bine atunci când cresc, învață sau se joacă împreună. Dizabilitatea nu trebuie să fie un motiv de excluziune.

Locul copiilor cu dizabilități este împreună cu ceilalți copii, în familie, la școală și în comunitate. Toți copiii pot să învețe și, cu cât dizabilitatea este identificată mai devreme, cu atât cresc șansele de a avea un progres mai rapid în dezvoltare. De asemenea, cu cât vârsta unui copil cu dizabilități este mai mică la înscrierea în grădiniță și școală, cu atât cresc șansele acestuia la dezvoltare și la o viață mai bună.

Atunci când copiii cu abilități diverse învață împreună în aceeași clasă, performanța tuturor crește, contrar impresiei că prezența unui copil cu dizabilități afectează performanța școlară a colegilor săi.

La nivel global, unul din zece copii are o formă de dizabilitate, conform estimărilor UNICEF.

La nivel global, UNICEF estimează că unul din zece are o formă de dizabilitate. Statisticile oficiale arată că, în România, sunt aproximativ 72.000 de copii cu dizabilități în evidențele statului. Astfel că majoritatea acestor copii este, în realitate, invizibilă.

Copiii cu dizabilități reprezintă unul dintre cele mai marginalizate și mai excluse grupuri din societate, confruntându-se zilnic cu discriminarea. Aceasta ia forma atitudinilor negative, a lipsei politicilor și a unei legislații adecvate, împiedicând accesul la îngrijire medicală, educație și putându-le pune în pericol însăși viața.

Datele UNICEF arată că cel puțin 75% din numărul estimat de 5,1 de milioane de copii cu dizabilități care trăiesc în Europa Centrală și de Est și în Asia Centrală sunt excluși de la o educație incluzivă de calitate.

Campania lansată în România, „Creștem mai puternici când creștem împreună”, se adresează atât familiilor cu copii cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 ani, cât și tuturor părinților și profesioniștilor care lucrează cu copiii, inclusiv cu copii cu dizabilități. Campania este derulată în parteneriat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), Ministerul Educației și Cercetării și este parte a campaniei internaționale a UNICEF „Early Moments Matter” („Primii ani din viață contează”).

UNICEF în România sprijină autoritățile centrale pentru a dezvolta politici publice care să încurajeze incluziunea socială a copiilor cu dizabilități. De asemenea, prin modelele pe care le-a implementat, în special programul pilot Pachetul Minim de Servicii derulat în 45 de comunități din județul Bacău, UNICEF a testat modalități de identificare timpurie a copiilor cu dizabilități și de facilitare a accesului lor la servicii.

Persoanele interesate pot fi la curent cu desfășurarea acestei campanii urmărind site-ul UNICEF în România, Facebook și Youtube