Creșterea confortului în trafic prin asigurarea unei infrastructuri rutiere moderne care să ofere premisele folosirii transportului public de călători în vederea reducerii poluării este o cerință a Uniunii Europene (UE) la care municipiul Călărași răspunde pozitiv.

 

Unul dintre cele şapte proiecte pe care administrația locală călărășeană le-a gândit, scris și depus pentru obținerea finanțării europene și care se adresează îmbunătățirii mobilității urbane este cel care vizează modernizarea străzilor București și Prelungirea București, de la un capăt la celălalt – carosabil, trotuare, spații verzi, canalizație pentru rețea subterană de date, stații inteligente de transport public.

Este primul proiect pentru care Primăria Municipiului a semnat contractul de finanțare europeană pe Axa 4 a POR 2014 – 2020, în data de 2 decembrie 2019, cu o valoare record în istoria atragerii de fonduri europene a municipiului Călărași, de aproximativ 9,35 milioane de euro. Din bugetul local se va asigura o cofinanțare de doar 2%.

„Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin modernizarea infrastructurii căilor de rulare a transportului public local” este un proiect care are o durată de implementare de 30 de luni, din care 16 luni pentru execuția lucrărilor. În acest moment, ca urmare a necesității actualizării valorii documentației economice, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, Primăria Călăraşi așteaptă semnarea unui act adițional la contractul de finanțare europeană (în maxim o lună de zile), fiind pregătită să demareze imediat achiziția publică a lucrărilor.