Centrul de Transfuzii Călăraşi se confruntă în această perioadă cu o criză acută de sânge. În spitale sunt foarte mulţi bolnavi care au nevoie de sânge şi pentru aceştia vin solicitări din partea secţiilor medicale, dar la CTS Călăraşi sunt înregistraţi doar doi donatori pe zi. Este o problemă destul de gravă, iar pe această cale, angajaţii CTS Călăraşi fac un apel la toţi cetăţenii din judeţul nostru să facă o faptă bună şi să doneze sânge.

 

Mulţi bolnavi din judeţul nostru suferă pe paturile spitalelor şi au mare nevoie de sânge pentru a-şi salva viaţa. Este dureros şi faptul că printre aceste persoane se află şi copii, suflete nevinovate care trebuie să trăiască şi să se bucure de viaţă, nu să-şi petreacă clipele frumoase ale copilăriei prin spitale. De asemenea, singura speranţă pentru aceşti bolnavi ar fi sângele donat la Centrul de Transfuzii Sanguine Călăraşi, numai că în ultima perioadă foarte puţini donatori au trecut pragul centrului. Astfel, CTS Călăraşi se confruntă în prezent cu o criză acută de sânge şi, potrivit directorului centrului, biolog Niculina Ginghină, doar doi donatori sunt înregistraţi pe zi, deşi vin foarte multe solicitări din partea secţiilor medicale de oncologie, chirurgie, pediatrie, ATI, dar şi la centrul de dializă. „Trecem din nou printr-o criză acută de sânge şi în speranţa că vom reuşi să rezolvăm acesstă problemă dstul de gravă, dorim să facem un apel către toată populaţia să doneze sânge pentru că este bine atât pentru sănătatea lor, dar şi pentru bolnavii care au mare nevoie de sânge. Nevoia de sânge creşte de la o zi la alta, iar noi avem foarte puţini donatori pe zi. În această perioadă am avut doar doi donatori pe zi, în condiţiile în care primim foarte multe solicitări de la secţiile medicale de oncologie, chirurgie, pediatrie, ATI şi centrul de dializă. Acestea ne solicită sângele a 15-16 donatori pe săptămână şi noi abia dacă le putem trimite de la 5-6 donatori pentru că nu vin oamenii să doneze sânge. Suntem îngrijoraţi de această situaţie pentru că sunt mulţi bolnavi în suferinţă care au nevoie de sânge, iar din lipsă de donatori nu-i putem ajuta. Rugăm toţi cetăţenii să vină să doneze sânge pentru a salva o viaţă şi totodată este bine şi pentru sănătatea lor. Mai mult de atât, pe acestă cale, facem apel şi la partidele politice, companiile din judeţ, dar şi la instituţiile publice pentru a se mobiliza şi a veni la CTS să doneze sânge”, a precizat biolog Niculina Ginghină, directorul CTS Călăraşi. Mai mult decât atât, aceasta a mai precizat că sunt şi bolnavi din Călăraşi care se tratează la spitale din afara judeţului, în special la Bucureşti, iar în aceste cazuri, unităţile medicale respective solicită sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine Călăraşi. Din nefericire, ca şi număr al donatorilor, CTS Călăraşi se clasează printre ultimele centre din ţară.

 

 

 

În compensaţie, toţi donatorii beneficiază de tichete de masă de aproximativ 70 de lei

 

„Fii alături de noi, ca împreună să salvăm o viaţă de om!” este sloganul Centrului de Transfuzii Sanguine Călăraşi, prin care se face apel la toţi cetăţenii din judeţul nostru să vină să doneze sânge pentru a veni în sprijinul persoanelor supuse unor operații dificile, la cele care necesitǎ tratamente împotriva cancerului sau la victimele accidentelor rutiere. Pentru a putea să doneze, doritorii trebuie să prezinte un act de identitate, să aibă între 18 şi 60 de ani, să nu fi suferit operaţii minore în ultimele trei luni sau majore în ultimele şase luni, să nu fi avut hepatită, TBC şi să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării. În cazul în care donatorul suferă de o boală transmisibilă, acesta va fi contactat şi informat asupra stării sale de sănătate. În compensaţie, toţi donatorii beneficiază de şapte tichete de masă de aproximativ 70 de lei şi o zi scutire medicală plătită, de la locul de muncă. Odată cu donarea, se beneficiază şi de analizarea sângelui în mod gratuit: HTLV, Hepatita B, Hepatita C, SIDA, Sifilis, glicemie, det. Hemoglobina, det. Anticorpi iregulari şi det. de grup sanguin. De asemenea, persoanele care donează sânge beneficiază şi de decontarea biletelor de transport dus-întors, la fiecare donare, pentru persoanele din afara oraşului.Toate persoanele care doresc să doneze sânge se pot prezenta la Centrul de Transfuzie Sanguină Călăraşi, cu sediul în incinta Policlinicii, nr. 2, etaj 2, telefon 0242/333.663.