Regele râurilor europene, cum o numea Napoleon și cea mai bogată în daruri, cum sublinia Nicolae Iorga, Dunărea este sărbătorită astăzi de toate țările riverane. În fiecare an, pe 29 iunie, cele zece țări din bazinul Dunării sărbătoresc împreună unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa. Ziua Dunării a fost marcată din 1994, când s-a semnat convenția de la Sofia cu privire la cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului. „Descoperă Dunărea!” este sloganul din acest an al Zilei Dunării. Cu o lungime de aproape 3.000 de kilometri, traversând zece țări și patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad), Dunărea este al doilea fluviu ca lungime din Europa. România este străbătută de Dunăre pe o distanță de aproape 1.100 de kilometri, cea mai mare lungime dintre toate țările riverane. Tot țara noastră are cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă arie naturală protejată de-a lungul fluviului: Delta Dunării! Și pentru că (re)descoperim Dunărea, trebuie să amintim faptul că Delta este, în mare parte situată în Dobrogea cu o suprafață de aproximativ 2.500 kilometri mătrați și, parțial, în Ucraina, fiind cea mai bine conservată dintre deltele europene. Acest loc, cu o biodiversitate extraordinară, găzduiește peste 5000 de specii de floră și faună, fiind declarată rezervație a biosferei în anul 1990 și intrând în patrimoniul mondial al UNESCO, în 1991. În acest an, din cauza pandemiei COVID-19, sărbătorile de Ziua Dunării au loc în mediul online.

A fost lansat evenimentul „EU am curățat Dunărea – acum este rândul tău”, inițiativă care se va desfășura pe malurile Dunării

Cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării, sărbătorită în fiecare an pe 29 iunie, Pentru o Dunăre cu apele curate (Asociația Mod of Life) și DJST Mehedinți au lansat evenimentul „EU am curățat Dunărea – acum este rândul tău”, inițiativă care se va desfășura pe malurile Dunării. Evenimentul se adresează tuturor persoanelor și organizațiilor (autorități centrale și locale, municipalități, ONG-uri, asociații, școli și grădinițe, comunități academice și instituții religioase) care sprijină această inițiativă și doresc să se implice, prin organizarea de mici activități de ecologizare a malurilor Dunării la nivel local. Provocarea a început în județul Mehedinți, iar organizatorii speră să găsească sprijin pe tot malul Dunării. Evenimentul are loc în perioada 26 iunie – 6 iulie 2020, pe pagina Facebook Pentru o Dunăre cu apele curate”.

Este foarte ușor să participați la provocare: găsiți o zonă poluată cu plastic pe malul Dunării, faceți o poză cu ea înainte, colectați deșeurile și faceți o fotografie cu zona după apoi publicați fotografia fie pe pagina evenimentului, fie pe profilul dumneavoastră personal însoțită de hashtag-urile #PentruoDunareCuApeleCurate #EuAmCuratatDunarea #trashtag #cuapelecurate, susțin organizatorii.

Conform studiilor, în Dunăre există acum mai mult plastic decât pește

În România, 4,2 tone de plastic ajung zilnic din Dunăre în Marea Neagră.  Deșeurile de plastic care ajung în Dunăre au reușit să depășească numărul larvelor (puilor) de pește. Timp de doi ani, cercetătorii austrieci au strâns, cu ajutorul setcilor (plase mari de pescuit), 951 de probe, atât în timpul zilei, cât și noaptea. În laborator, fiecare dintre cele 951 de probe a fost analizată, separându-se larvele de pești de bucățile de plastic. La 1.000 de metri cubi de apă, pe sectorul Dunării dintre Viena și Bratislava, au fost identificate 317 particule de plastic și doar 257 pui de pește. Studiul atrage atenţia că plasticul, a cărui producţie globală a sporit de la 1,7 la 280 de milioane de tone pe an în ultimele şase decenii, a devenit un pericol pentru mediu, acumulându-se în practic toate habitatele naturale. În habitatele acvatice, păsările, peştii şi alte organisme înghit fragmentele de polimer, care pot crea probleme mecanice în sistemul lor digestiv, se pot transloca sau pot fi, în cazuri mai rare, toxice.