Ministerul Educației, Banca Națională a României, Asociația Română a Băncilor, Institutul Bancar Român (IBR), Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare anunță acreditarea singurului curs integral „Educație economico-financiară pentru profesori”. Grupul-țintă al acestui curs este personalul didactic din învățământul gimnazial care predă disciplina „Educație socială” elevilor de clasa a VIII-a. Începând cu anul de studiu 2020 – 2021, educația financiară a devenit materie obligatorie pentru elevii clasei a VIII-a, fiind cuprinsă în disciplina „Educație socială”.
IBR, fondat de Banca Națională a României și Asociația Română a Băncilor, este furnizorul cursului gratuit acreditat de Ministerul Educației, pe o perioadă de patru ani, prin Ordinul nr. 3.559/2021 privind acreditarea programelor de formare continuă.
Instituțiile implicate în acest demers național invită personalul didactic din învățământul gimnazial care predă disciplina „Educație socială” elevilor din clasa a VIII-a să se înscrie la Institutul Bancar Român, începând cu luna aprilie 2021, conform informațiilor afișate pe site-ul instituției. În urma absolvirii acestui curs cu o durată de 40 de ore, profesorii vor obține zece credite profesionale transferabile. Formatorii cadrelor didactice sunt profesori de economie. Inițiativa de formare a fost susținută și de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Acest demers instituțional public-privat, prin intermediul căruia profesorii sunt formați pentru a preda noțiuni de educație financiară, reprezintă piatra de temelie pentru dobândirea de cunoștințe economico-financiare de către elevii claselor a VIII-a și pentru îmbunătățirea comportamentului financiar.