Asociația de Inițiativă și Sprijin pentru sud-estul României (AISSER) Călărași a organizat evenimentul de lansare a cursurilor de management de proiect în cadrul „Young Project Manager in CBC area” („Tânăr Manager de Proiect în aria transfrontalieră”) cod ROBG 146, finanțat în cadrul programului Interreg V-A România – Bulgaria, Axa Prioritară 4 „O regiune calificată și incluzivă”.

Evenimentul are loc în perioada 24 – 28 aprilie 2018, la restaurantul „Queen” din Călărași. Participanți sunt 25 de tineri din municipiul Călărași, elevi ai Colegiului Național „Barbu Știrbei”, ai Colegiului Economic, ai Colegiului „Ștefan Bănulescu” şi ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”.

Lectorii care îi îndrumă pe elevi în domeniul managementului de proiect sunt Alina Maria Uricec și Adina Grigoroiu, doi traineri cu experiență în domeniu care utilizează standardele PMI (Project Management Institute). Prin utilizarea unui standard PMI se înțelege predarea cursurilor după o metodologie care permite familiarizarea participantului cu toate etapele și conceptele managementului de proiect.

Temele abordate în cele cinci zile de curs sunt următoarele:

„Ce sunt proiectul și managementul de proiect?”, „Inițierea proiectului”, „Planificarea proiectului”, „Coordonarea și controlul proiectului”, „Încheierea proiectului” și „Luarea deciziilor în proiecte”.

Sesiunea de instruire este una interactivă bazată pe lucrul în echipă și elevii pot interacționa direct cu trainerii.

Pe lângă partea teoretică, elevii au ocazia să aplice informațiile primite. Mai exact, au întocmit un document de inițiere al unui proiect. La această secțiune s-a pus accent pe factorii din mediul organizațional, cunoștințele organizației și părțile interesate cum ar fi client, furnizor, acționar etc. După vizualizarea unui exemplu de document de inițiere, cursanții au realizat propriul document ce a inclus obiective, conținut și forme de activitate.

A urmat partea de planificare a proiectului unde elevii s-au familiarizat cu rolul managerului de proiect, ce presupune organigrama proiectului și ce anume trebuie să obțină la finalul proiectului.

La partea de coordonare și control al proiectului, participanții au învățat ce înseamnă execuția și ce responsabilități are managerul de proiect. De asemenea, au mai descoperit cum se schimba comportamentul în prezența altora sau în cadrul unui grup.

Chiar dacă programul este unul asemănător unei zile obișnuite de muncă, de la 09:00 la 17:00, elevii nu simt cum trece timpul. Trainerii au grijă ca lecțiile să fie pe placul lor, pline de energie si interactivitate.

Proiectul vizează dezvoltarea unei noi strategii care să abordeze problema tranziției tinerilor de la educație la piața muncii în zona transfrontalieră România-Bulgaria. Scopul acestor sesiuni de formare profesională este acela de a sprijini o mai bună integrare pe piața muncii a participanților.