Curtea de Apel Bucureşti a anulat Ordinul Ministrului Sănătăţii de declasificare a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Pompei Samarian” Călăraşi. Instanţa s-a pronunţat în data de 26 aprilie a.c. anulând ordinul de declasificare dat de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Vasile Voiculescu, şi obligă ministrul Sănătăţii să emită un nou ordin.

În urmă cu mai bine de un an, Ministerul Sănătăţii a declasificat Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călăraşi de la gradul III la gradul IV. Până în acest moment, Spitalul „Dr. Pompei Samarian” a funcţionat cu o clasificare provizorie de gradul III, deşi nu îndeplinea în totalitate criteriile de clasificare. Autorităţile abilitate s-au angajat într-un proces de conformare cu termene şi responsabilităţi precise. Declasificarea nu a fost făcută pentru lipsa de investiţii, igienă precară sau infecţii nosocomiale, ci din cauza lipsei de medici care să asigure gărzile obligatorii. Pentru a fi posibil acest lucru, spitalul trebuia să aibă cel puţin trei medici specialişti pe fiecare secţie, însă la noi existau secţii cu un singur medic sau chiar deloc.

Consecinţa declasificării Spitalului „Dr. Pompei Samarian” ar fi fost scăderea cu 10% a finanţării primite de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

Declasificarea nu ar fi afectat în niciun fel buna derulare a Programelor Naţionale de Sănătate. Spitalul nu îşi va schimba titulatura şi va rămâne în continuare judeţean de urgenţă.

În judeţul Călăraşi sunt funcţionale cinci spitale clasificate după cum urmează: Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi – gradul III cu plan de conformare (acum are gradul IV), Spitalul de Pneumoftiziologie Călăraşi – gradul V, Spitalul de Psihiatrie Săpunari – gradul V, Spitalul Municipal Olteniţa- gradul IV, Spitalul Orăşenesc Lehliu Gară – gradul IV.

Spitale de categoria III au nivel de competenţă mediu – spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.

Spitale de categoria IV au nivel de competenţă bazal – spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.

Spitale de categoria V au nivel de competenţă limitat – spitale care asigură, după caz, următoarele servicii medicale: servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative.