Primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, a fost prezent ieri, 10 ianuarie, la o conferinţă de presă a Partidului Naţional Liberal (PNL), în cadrul căreia printre temele dezbătute s-a aflat şi cea a Sărbătorii Bobotezei. Edilul-şef a explicat de ce în cadrul acestei sărbători au fost anulate activităţile ce implicau participarea cailor şi a atelajelor.

 

 

Anul acesta, eliminarea din programul Sărbătorii Bobotezei de la Călăraşi a concursurilor cu cai a adus mai multe nemulţumiri în rândul cetăţenilor. Având în vedere această situaţie, primarul muncipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, a explicat de ce a fost nevoit să anuleze manifestările ce includeau prezenţa cailor. Acesta a menţionat că a primit aviz negativ din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi cu o zi înainte de organizarea evenimentului. Astfel, pentru a nu încălca legea, Primăria Municipiului Călăraşi a fost nevoită să anuleze activităţile ce implicau participarea cailor şi a atelajelor la Sărbătoarea Bobotezei.

În 2008 a fost un accident pe aeroportul de la marginea municipiului Călăraşi, în urma căruia o persoană şi-a rupt un picior, fiind lovită de un cal. Din 2008 şi până în 2013 nu s-a mai făcut botezul cailor la Călăraşi. În urma discuţiilor pe care le-am avut în perioada aceea cu poliţia, în comandamentele pe care le-am avut, inclusiv în anul acesta, s-a constatat că putem face în oraş, cu o zonă de protecţie, şi botezul cailor. În data de 20 decembrie 2017 a fost o întâlnire a comandamentului, din care fac parte şi Poliţia Municipală şi nu s-a spus nimic vizavi de faptul că s-ar interzice participarea cailor la Sărbătoarea Bobotezei. Dacă ne spuneau de atunci, poate găseam o altă posibilitate. Vineri, 5 ianuarie, la ora 10:20, primesc un telefon de la comandantul IPJ Călăraşi în care îmi spune: ‘Domnule primar, să ştiţi că pentru siguranţa cetăţenilor, noi vă dăm aviz negativ’. Eu nu puteam să-mi permit să încalc legea. În alţi ani nu am primit un astfel de aviz. Am primit acest aviz şi a trebuit să mă conformez. Din cei 40.000 de lei alocaţi acestei sărbători s-au cheltuit doar 13.500 de lei. Este o învăţare de minte pentru mine şi am să cer avizul Poliţiei Rutiere începând din trimestrul trei. De fiecare dată când se discuta în comandament, se punea problema traseului, unde stăteau caii, aveam totul organizat. Având în vedere acest aviz, o să le spun să-şi facă treabă şi cu privire la atelajele care umblă prin municipiu. Luna aceasta, voi trimite adresă către IPJ Călăraşi, prin care le aduc la cunoştiinţă că pe raza municipiului Călăraşi sunt atelaje care circulă şi să ia măsuri, având în vedere această situaţie, a menţionat primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin.