Autoritățile încearcă deja de săptămâni să convingă oamenii că cel mai bine pentru ei toți ar fi să stea în casă. Exceptându-i pe cei care nu pot munci de la domiciliu și pe cei care fac cozi de zeci de metri la supermarketuri, sunt încă multe persoane care consideră că recomandările date de specialiști sunt doar atât, niște recomandări, și nu au caracter obligatoriu.

Deși în Călărași au fost luate măsuri precum dezinfectarea tuturor străzilor și trotuarelor, chiar și prin locuri mai dosnice, și lansarea continuă de mesaje de descurajare a ieșirilor nenecesare cel puțin pe internet, dar, conform spuselor acestora, și prin afișaj stradal, închizându-se și zona de recreere pentru pensionari din Piața BIG, chiar autoritățile recunosc că există zone și cartiere din oraș în care măsurile nu sunt respectate.

La nivel central au fost închise mall-urile, iar ieșitul din casă se va face, între anumite ore, doar pe baza unei legitimații de la serviciu sau declarație pe propria răspundere cu privire la scopul precis al deplasării. Primăria Călărași, probabil și altele, primește din partea cetățenilor sesizări prin care se cer intervenții în forță la adresa celor care nu respectă, în parte sau în totalitate, recomandările apărute în ultima perioadă.

Întrebarea mea este următoarea: oare chiar ne dorim să fim păziți la fiecare scară de bloc de către un polițist sau militar și deplasările să se facă doar sub escortă în loc să ne limităm de bună voie ieșirile? Ce mai poate face statul pentru a ne convinge să rămânem în locuințe pe perioada pandemiei de coronavirus fără însă a ne obliga?