Miercuri, 5 septembrie a.c., pe strada Locomotivei din municipiul Călăraşi, doi porci au fost incendiaţi. Cazul a fost descoperit de către reprezentanţii presei locale, care, ajunşi la faţa locului, au sesizat autorităţile competente. În scurt timp, la faţa locului s-au prezentat echipaje de la Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân (SPGCS), Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Călăraşi, Poliţia Locală şi Poliţia Municipală. În urma discuţiilor purtate s-a aflat că o familie creştea 70 de porci, într-o gospodărie de 500 de metri pătraţi. Astfel, de teama de a nu fi amendaţi, crescătorii de suine din gospodăria respectivă au donat porcii.

 

Un cetăţean din municipiul Călăraşi a sesizat presa locală cu privire la faptul că pe strada Locomotivei au fost incendiaţi şi aruncaţi lângă calea ferată doi porci. Ajunşi la faţa locului, ziariştii au aflat că familia Vlăsceanu creştea 70 de porci, într-o gospodărie de 500 de metri pătraţi, situată pe strada respectivă. În urmă cu două săptămâni, o scroafă de 300 de kilograme a murit, iar familia Vlăsceanu a transportat-o cu maşina personală la un veterinar din cadrul DSVSA Călăraşi pentru a afla dacă decesul s-a produs din cauza pestei porcine africane. Am fost la doctor, acolo, unde am fost, la doctora, la principala, care e șefa și nu mai e deloc. Uite scroafă moartă, mă pune s-o duc la DSV, cu mașina mea. Îți spun eu ce-mi face mie DSV-ul. Mi-a murit mulți porci. Am fost la Blebea Valentina și i-am zis să vină să facă ceva, că-mi moare toți porcii. Aruncați-i și voi, faceți și voi ceva, că vă fac dosar penal, că aveți peste 20 de porci! Păi cum vine treaba asta? Aveam 70 de porci în curte şi i-am donat. Nu suntem crescători de porci de ieri, creştem porci de ani de zile. Toată lumea ştie de aici ce suntem. Să-mi dea hârtia DSV-ul cu pesta. Nu îmi dă hârtia pentru că nu am toţi porcii crotaliaţi. Aveam doar 50 de bucăţi crotaliaţi”, a spus unul dintre membrii familiei Vlăsceanu. Totodată, în zona Locomotivei există mai multe gospodării unde sunt crescute oi şi capre, dar şi porci. Este interzisă creşterea animalelor, în municipiul Călăraşi, în afară de cele de companie, iar Primăria Călăraşi a avut o şedinţă pe seama acestui caz. Reamintim că în prezent sunt 20 de focare în următoarele localităţi: comuna Borcea – opt focare; comuna Perişoru – zece focare; municipiul Călăraşi – un focar; satul Constantin Brîncoveanu – un focar. Totodată, autorităţile judeţene informează că în prezent  sunt zece suspiciuni de pestă porcină africană şi se aşteaptă rezultatele analizelor de laborator.

 

 

Decizie de informare a cetăţenilor cu privire la focare şi măsuri

 

 

Unitatea Locală de Sprijin Călărași, din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, din coodonarea prefectului județului nostru, a confirmat prezența pestei porcine africane într-o exploatație neprofesională de pe teritoriul municipiului Călărași, mai exact la suine deținute în amplasamentul stânei de ovine din zona CFR Nord Călărași. Primele măsuri luate de Unitatea Locală de Sprijin Călărași au fost cele de ucidere a porcilor din exploatație și de dezinfecție, precum și de menținere sub supraveghere a exploatației. Pentru a limita răspândirea bolii, până la noi dispoziţii, se recomandă respectarea condițiilor minime de igienă la intrarea în fiecare gospodărie în care sunt crescute animale prin dezinfectoare pietonale (tăvițe cu soluție slabă de sodă caustică). De asemenea, cetăţeniilor li se recomandă ca toate suinele din municipiul Călărași să se țină închise în curte, fără acces la pășunat și bălți pentru a împiedica venirea în contact a porcinelor domestice cu cele sălbatice și pentru a preveni răspândirea bolii. Totodată, este interzisă scoaterea din gospodării a furajelor și a gunoiului de grajd. Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la suinele din curtea proprie vor fi anunțate, fără întârziere, la Primăria Municipiului Călărași (0242/311.005) și la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călărași (0242/13.676). De altfel, toate cazurile în care cadavrele de porcine sunt descoperite în locuri publice se anunță, fără întârziere, Primăria Călărași și DSVSA Călărași. Toate indicațiile medicului veterinar de liberă practică împuternicit se respectă necondiționat. Poliția Locală Călărași, prin dispoziția primarului, va efectua controale în trafic pentru restricționarea transportului de carne și animale. Primăria Municipiului Călărași și Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călărași vor fi anunțate imediat, la primele semne de boală a suinelor (hemoragii oculare, temperatură ridicată, pete pe urechi și abdomen). Specialiștii prezenți la întâlnirea de miercuri au punctat faptul că pesta porcină africană nu se transmite la om și că în cazul în care se dorește sacrificarea unui animal în gospodăria proprie trebuie anunțat medicul veterinar curant. Primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, a mai luat decizia convocării de îndată a Consiliului Local Călărași pentru informarea consilierilor locali privind planul de măsuri, precum și pentru o rectificare bugetară în sensul alocării de sume necesare achiziționării de materiale pentru dezinfectoare rutiere care să fie amplasate la intrările și ieșirile din oraș în vederea prevenirii răspândirii bolii.