Luni, 4 noiembrie, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a primit vizita delegației franceze de la Școala Națională Superioară a Ofițerilor Pompieri (ENSOSP) care au revenit să prezinte concluziile raportului preliminar în urma auditului realizat pe sistemul educațional de la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și de la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești aflată sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Raportul se axează pe starea de fapt regăsită în urma vizitei preliminare, prezentarea punctelor forte și a punctelor slabe, respectiv preconizări referitoare la îmbunătățirea parcursului de formare, atât în cadrul Facultății de Pompieri, cât și în cadrul Școlii de Subofițeri de la Boldești. De asemenea, în cadrul întâlnirii la sediul DSU s-a discutat și despre inovație, despre formarea ofițerilor și subofițerilor bazată pe competențele necesare în teren, dar și implicarea tehnologiei în stadiile de pregătire a acestora prin simulare in realitate virtuală și/sau augmentată. Totodată, discuțiile au vizat și abordarea unei metodologii practice (bazată pe exerciții, simulări, parte operațională în procesul de formare, schimb de experiență) astfel încât studenții sa aibă acces la informații relevante în vederea transpunerii cunoștințelor teoretice dobândite în parctică. În cadrul întâlnirii au participat inspectorul general al IGSU, generalul de brigadă Dan Paul Iamandi, decanul Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, locotenent colonel, lector universitar doctor inginer Ștefan Nicolae Trache, și comandantul Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, colonel Ioan-Cristian Constantin.

În următoarele două zile, vor avea loc discuții cu profesorii instituțiilor anterior amintite în vederea definitivării raportului și a recomandărilor efectuate în urma vizitei delegației franceze la București.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă reaminteşte faptul că auditarea a început în cursul lunii iulie a acestui an la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență către Direcția Generală de Securitate Civilă și Managementul Crizelor din cadrul Ministerului de Interne din Franța.