Ieri, 18 decembrie, procurorii Structurii Centrale a Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au efectuat o serie de percheziții pe raza municipiului București și a județelor Brașov, Bistrița-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Vaslui, Satu Mare, Ialomița, Timișoara, Dâmbovița, Botoșani, Cluj și Mureș în cadrul unor instituții de învățământ superior. Este cercetat un grup infracțional organizat pentru infracțiunile de trafic de influență, luare și dare de mită, plagiat, abuz în serviciu și cumpărare de influență.

S-a constatat că în anul universitar 2018 – 2019, unele cadre didactice au înlesnit contra – cost accesul unor studenți la subiecte de examene și însușirea, în întregime sau în parte, a operelor altor autori. În schimbul foloaselor materiale, profesorii facilitau promovarea frauduloasă a examenelor de licență sau master.

Ancheta a arătat că, cel puțin din anul 2012, sunt comise fraude de acest gen. Studenții care cumpărau influența profesorilor nu mai erau nevoiți, de multe ori, să susțină personal examenele la materiile și disciplinele respectivelor facultăți și nici măcar să frecventeze cursurile. Prorectorul instituției universitare controla aceste acte infracționale exercitând presiune asupra angajaților și cadrelor didactice. Prin intermediul acestora, grila cu răspunsuri pentru examenul scris de licență ajungea în posesia studenților interesați. În cadrul examenului oral, studentul primea cu puțin timp înainte lucrarea, fără a participa la realizarea acesteia, neavând timp nici măcar pentru a își însuși conținutul ei.

În cauză au fost puse în aplicare un număr de 96 de mandate de aducere, persoanele depistate fiind audiate la sediul DIICOT – Structura Centrală și la sediul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. București – S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Ialomița, S.C.C.O. Călărași, B.C.C.O. Iași – S.C.C.O. Vaslui, B.C.C.O. Iași – Botoșani, B.C.C.O. Brașov, B.C.C.O. Timișoara, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Cluj – S.C.C.O. Bistrița Năsăud, B.C.C.O. Oradea – S.C.C.O. Satu Mare, B.C.C.O. Galați – S.C.C.O. Vrancea, B.C.C.O. Mureș, B.C.C.O. Ploiești – S.C.C.O. Dâmbovița și S.C.C.O. Buzău și cu sprijinul echipelor de intervenție din cadrul  Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.