Direcția de Sănătate Publică a județului Călărași desfășoară pe parcursul lunii octombrie o campanie de informare, educare și conștientizare cu privire la efectele nutriției/alimentației, având sloganul „Susțineți o nutriție echilibrată pentru o viață sănătoasă!”. Scopul campaniei este de a stimula formarea de atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos prin promovarea alimentației exclusive la sân în primele şase luni de viață și promovarea unei nutriții adecvate și echilibrate pentru prevenirea diabetului zaharat. Mesajul campaniei este îndreptat către întreaga populație adultă, de la tinere mame până la persoanele vârstnice.

„Starea de sănătate a fiecărui individ, evaluată adesea prin ceea ce se numeşte un status nutriţional optim, derivă din echilibrul obţinut între necesarul şi aportul nutriţional. Existenţa unei stări de nutriţie optime promovează creşterea şi dezvoltarea organismului, menţine starea de sănătate, permite desfăşurarea activităţii zilnice şi participă la protecţia organismului faţă de diverse agresiuni sau boli. Alimentaţia începe cu alăptarea sau alimentaţia la sân. Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de nutriţie şi de a oferi copiilor cel mai bun început în viaţă. O alimentaţie neadecvată, de obicei în exces, asociată cu lipsa activităţii fizice fac ca numărul bolilor cronice să crească constant, dintre acestea cele mai importante sunt bolile cardiovasculare şi diabetul zaharat. La nivel mondial unul din 11 persoane are diabet, unul din doi bolnavi cu diabet nu este diagnosticat, unul din cinci persoane cu diabet au peste 65 de ani. În ţara noastră în anul 2018 era un număr de 161.330 de bolnavi cu diabet în evidenţă, dintre care 2.623 numai copii şi adolescenţi. Au fost înregistrate 76.134 de cazuri noi de îmbolnăvire la adulţi, 798 de cazuri noi de îmbolnăvire copii şi adolescenti 0 – 19 ani, şi s-a inregistrat un număr de 2.765 de decese cauzate de DZ (12,5/100.000 de locuitori)”, se arată în comunicatul instituției.

Conform informării transmise de Direcția de Sănătate Publică din Călărași, în condiţiile actuale ale pandemiiei cu COVID-19, pacienţii cu boli cronice şi cu o vârstă înaintată sunt cei mai vulnerabili. Printre aceştia, pacienţii cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic şi care prezintă complicaţii alte diabetului, au risc crescut de dezvoltare a simptomatologiei severe. Persoanele care prezintă sindrom metabolic, obezitate precum şi o boală cardiovasculară se regăsesc alături de pacienţii diabetici printre cele mai expuse şi fragile categorii de pacienţi la forme grave ale bolii COVID 19.

Cei care suferă de diabet trebuie să respecte tratamentul prescris de medic și recomandările unui stil de viață sănătos. Tratamentul stabilit de medicul diabetolog/medicul curant va fi modificat doar la recomandarea acestuia. Un aspect foarte important este ca pacienţii să urmeze sfaturile medicale avizate şi evitarea automedicaţiei sau a suplimentelor naturiste în scop preventiv sau chiar tratament. Prescripţia dietetică, calcularea cantităţii de carbohidraţi, diversificarea alimentaţiei cu un aport crescut de legume, fructe, proteine, precum şi hidratarea corectă trebuie respectate cu stricteţe. Exerciţiul fizic, chiar şi la domiciliu, de minimum 30 de minute zilnic, bazat pe exercitii uşoare este, de asemenea, un factor important de obţinere şi păstrare a unui bun control glicemic. Evitarea sedentarismului este un deziderat. Igiena somnului este la fel de importantă, în perioada izolării la domiciliu.

Campania este finanţată de către Ministerul Sănătăţii prin Programul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.