Am solicitat un punct de vedere din partea directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Călărași, Cezar Rădulescu, cu privire la epidemia de coronavirus izbucnită în Italia, față de care și celelalte state din Europa iau măsuri preventive.

Conform MAI, în țara noastră nu există cazuri de coronavirus, autoritățile declarându-se pregătite în caz că situația se schimbă. Am întrebat dacă există riscul ca județul Călărași să fie afectat de acest virus și ni s-a răspuns: „Riscul există în toată țara. Să sperăm că nu se întâmplă nimic!”. Momentan nu există cazuri înregistrate în cadrul județului. Directorul DSP spune că nu este cazul ca oamenii să se alarmeze și că nu trebuie respinși cei pe care vecinii sau familia îi suspectează că ar fi contractat virusul.

L-am întrebat pe Cezar Rădulescu și despre cei patru călărășeni întorși de curând din Italia, despre care presa a spus că ar fi plasați în carantină. Acesta a respins folosirea termenului de „carantină”, susținând că persoanele respective sunt izolate la domiciliu.

„Acești oameni sunt monitorizați zilnic, nu prezintă simptome”, a declarat directorul DSP Călăraşi.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică din Călărași a transmis și un comunicat cu măsurile pe care fiecare om le poate lua pentru a evita o eventuală contractare a virusului. Cele mai importante sunt măsurile de igienă, şi anume spălarea pe mâini cu apă și săpun sau soluții pe bază de alcool; gura și nasul trebuie acoperite în caz de tuse sau strănut cu cotul sau o batistă; trebuie evitat contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră. Nu în ultimul rând, persoanele care au febră, tușesc și respiră cu greutate trebuie să meargă la medic și să îi spună dacă au călătorit recent.

„Nu trebuie să uităm că ne aflăm în sezonul epidemic pentru viroze respiratorii și gripă și că respectarea măsurilor de protecție individuală, în același timp de protecție a celor din jurul nostru, este o responsabilitate a fiecărei persoane, pentru propria sănătate și pentru sănătatea comunității”, se mai menționează în comunicat.