În luna martie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Călăraşi va implementa la nivelul județului o campanie numită „Zâmbește cu încredere. Sănătate orală pentru toți!”, finanțată și organizată de Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, în cadrul căreia se vor realiza acțiuni de informare și educare cu privire la problematica sănătății orale.

Obiectivele campaniei sunt să crească numărul de persoane informate în ceea ce privește importanța sănătății orale, riscurile neglijării acesteia și ce comportamente și deprinderi trebuie avute pentru a o menține.

În comunicatul transmis de DSP se arată că: „Sănătatea orală include capacitatea de a vorbi, a zâmbi, mirosi, gusta, atinge, mesteca, înghiți și de a exprima o serie de emoții prin intermediul expresiei faciale cu încredere și fără durere, disconfort sau boli cranio-faciale complexe”.

În același comunicat este prezentat un studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică, conform căruia 18 la sută dintre români își spală dinții de mai puțin de două ori pe zi, o treime din populație își curăță dantura timp de mai puțin de două minute, iar un număr similar de oameni nu se spală pe dinți în maximum 15 minute după ce mănâncă.

Mai departe se arată că doar 70 la sută dintre respondenți știu cum să se spele corect pe dinți și doar 28 la sută își schimbă lunar periuța. 1,9 la sută din aceștia nu folosesc pastă de dinți, 57 la sută nu folosesc o pastă de dinți cu fluor, 24,7 la sută folosesc doar periuța de dinți, 55,6 la sută utilizează apă de gură și puțin peste 29 la sută folosesc ață interdentară.

Jumătate dintre respondenți folosesc guma de mestecat pentru a își igieniza cavitatea bucală, iar un sfert dintre respondenți utilizează scobitori. În ceea ce privește starea de sănătate orală, 27 la sută dintre oameni nu au avut disconfort la nivelul dinților în ultimul an și doar 15,9 la sută se duc de două ori pe an la dentist. Doar jumătate dintre respondenți nu consumă zilnic dulciuri, 53 la sută dintre ei nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite, iar 61 la sută nu consumă deloc băuturi alcoolice. Unul din cinci participanți la studiu fumează.