DSVSA Călărași anunță că în perioada următoare, când oamenii obișnuiesc să achiziționeze și să consume mai multe alimente de origine animală, va intensifica acțiunile de supraveghere și control în ceea ce privește producerea, depozitarea, transportul și comercializarea cărnii de porc și a altor produse de origine animală destinate consumului uman pentru a preveni apariția pestei porcine, dar și a toxiinfecțiilor alimentare.

Directorul Direcției a stabilit un program de lucru la care vor lua parte echipe mixte care vor verifica modul în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare în piețele agroalimentare, în unitățile comerciale (magazine, supermarketuri) și în cele de alimentație publică (restaurante). Aceste verificări vor avea loc în perioada 4 decembrie 2019 – 7 ianuarie 2020.

Controalele vor urmări următoarele aspecte: condițiile de transport, de depozitare și de funcționare a magazinelor care vând produse din carne de porc; originea alimentelor și modul în care acestea sunt expuse; identificarea produselor și prezența mărcii de sănătate; respectarea interdicției de a tăia animale în alte spații decât cele autorizate; verificarea existenței  aparatelor necesare efectuării examenului trichineloscopic.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor îi atenționează pe călărășeni cu privire la importanța examenului trichineloscopic pentru aminalele sacrificate în gospodăriile proprii, amintind că acesta poate fi făcut la cabinetele veterinare din fiecare localitate, contra cost. Până la data de 28.12.2019, programul de activitate al DSVSA Călărași și al Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale (CSVSAO) va fi afișat, cu asigurarea permanenței, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică; de asemenea, vor fi afișate locațiile unde examenul poate fi efectuat, alături de numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza eventualele nerespectări ale normelor sanitar veterinare.

În comunicatul DSVSA se menționează că este interzisă comercializarea porcilor și a produselor din porc provenite din zone de restricție, acest lucru fiind cauzat de evoluția Pestei Porcine Africane. Sacrificarea și consumul acestora fără un control prealabil pot avea consecințe grave asupra sănătății. În cazul constatării unui animal bolnav trebuie anunțat medicul veterinar; dacă anunțul este făcut în maximum 24 de ore, statul va oferi despăgubiri la valoarea de piață a animalului.

Nu în ultimul rând, se reamintește că este interzisă  comercializarea produselor de porc în spații improvizate, care nu au fost controlate din punct de vedere sanitar. De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor veniți din exploatații neautorizate, animalele din gospodăriile proprii putând fi consumate doar în familie.

Depistarea nerespectării acestor reguli poate atrage după sine amenzi de până la 40 000 de lei și confiscarea cărnii. Pentru sesizări, oamenii pot suna la numărul de telefon al  DSVSA Călărași, 0242 313 676.