Marcel Nuțu, directorul societăţii EcoAqua Călărași, a vorbit în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean din data de 24 februarie 2021 despre pierderile din rețeaua de apă și multiplele cauze ale acestora. Discuția a fost deschisă de către consilierul județean Pro România Virgil Dumbravă, care s-a arătat îngrijorat de faptul că „dacă extragem din Dunăre 1000 de metri cubi de apă, 50% se pierd! Este inadmisibil să avem o pierdere atât de mare! Unde se găsește pierderea? (…) În condițiile în care municipiul Călărași a beneficiat de două programe importante, care au schimbat conductele de apă. Dacă ar fi să ne luăm după aceste pierderi, după părerea mea, ar trebui ca din kilometru în kilometru să vedem scurgeri de apă prin tot orașul, ceea ce nu se vede. Eu cred că aceste pierderi nu se găsesc pe spărturi, cred că este altceva la mijloc”.

Marcel Nuțu explică faptul că o parte din diferența dintre apa consumată și cea plătită vine și din proiectele aflate în derulare.

„Am făcut proiecte pilot, de pildă în zona Măgureniului, 500 de case, a 16-a parte ca număr de case, nu ca suprafață, din 12.000 de metri cubi am regăsit în facturare 3.000 de metri cubi. Afirmația e foarte grea: nu sunt pierderi fizice! Ce înseamnă asta? Înseamnă debitmetrie diferențială, contorizare cu telecitire, debitmetrie mobilă, loggeri, un sector ca acesta presupune cam 100.000 de euro, proiect care este în derulare și sperăm să rezolvăm și această problemă. Ne doare că facturăm în fața blocului, dar dacă nu facturam în fața blocului curgea în subsol non-stop fără să intereseze pe nimeni. Să știți că s-a simțit în gradul de civilizație al populației- o dată când i-a durut la buzunar și-au modificat comportamentul. Nu spun că nu avem probleme, avem probleme duium. Dar cred că putem face o echipă cât să mergem înainte și să progresăm”, a menţionat directorul societăţii EcoAqua Călărași.