Disciplina opțională Școli verzi în limba engleză” va putea fi predată, începând cu anul școlar 2018 – 2019, de către profesori, la nivel gimnazial, potrivit unei informări a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Călăraşi.

 Prin înscrierea și autentificarea pe platforma online  http://www.scoliverzi.ro se pot accesa și descărca gratuit toate materialele necesare iniţierii procesului de aprobare a opționalului (programa, ghidul profesorului, culegerea de activități și un extras din manualul elevului).

Despre proiect

Platforma Școli Verzi susţine profesorii pentru a aduce în școli o formulă educațională inovatoare pentru generațiile schimbării: eco educație prin învățarea experiențială, în clasă și în afara clasei și implicarea elevilor în rezolvarea problemelor de mediu. În contextul național actual în care, la nivel european, cetățenii români sunt printre cei mai neinformați cu privire la problemele de mediu, iar tinerii cei mai eco-indiferenți, platforma Școli Verzi vine cu o nouă viziune asupra tratării educației de mediu. Scopul platformei Școli Verzi este de a susține școlile și profesorii în dezvoltarea și introducerea unui curs opțional de mediu, ținând cont de principiile dezvoltării durabile și protecției mediului promovate printr-un program de formare și suport pentru profesori.

“Ne adresăm profesorilor de gimnaziu interesați să introducă în currriculumul la decizia școlii un curs opțional de educaţie de mediu. Aceștia vor fi susținuți printr-o campanie de advocacy și o platformă suport cu componentă on-line. Formula de eco educație care include un kit educativ digital va fi promovată inițial de 100 de profesori din şase județe. 30 de școli și 2.400 de elevi vor testa componentele kit-ului pentru a stabili versiunea finală. Mecanismele de multiplicare care includ posibilitatea de formare la nivel local, networking și promovarea bunelor practici prin website și rețele sociale vor asigura ulterior diseminarea la nivel național a acestei formule”, se arată pe site-ul www.scoliverzi.ro.

 Ce se urmăreşte prin realizarea proiectului

Prin realizarea acestui proiect  următoarele obiective sunt vizate: elevii, profesorii, părinții vor fi informaţi pe teme de mediu; se va schimba modul în care tinerii se implică în rezolvarea problemelor de mediu, punând bazele unei generații a schimbării; se va dezvolta o formulă modernă de educație de mediu, realizată în colaborare cu profesori cu experiență, ușor diseminabilă la nivel național și susținută pe termen lung de promotorii proiectului prin platforma Școli Verzi; disciplina opțională “Școli verzi în limba engleză” va putea fi predată, începând cu anul școlar 2018 – 2019, de către profesorii de limba engleză la nivel gimnazial; prin înscrierea și autentificarea pe platforma online http://www.scoliverzi.ro se pot accesa și descărca gratuit toate materialele necesare iniţierii procesului de aprobare a opționalului (programa, ghidul profesorului, culegerea de activități și un extras din manualul elevului); se va pune la dispoziția profesorilor modelul educațional prin care tinerii au ocazia să dezvolte o relație directă cu natura; se vor schimba comportamente și modul de luare a deciziilor în activitățile de zi cu zi care au un impact asupra mediului; se va promova responsabilitatea individuală și comunitară în raport cu natura.

Secţiunea dedicată profesorilor

Profesorii care se înregistrează pe site-ul www.scoliverzi.ro au o secţiune dedicată lor, unde vor putea să acceseze componentele kit-ului educaţional, materialele suport pentru dosarul de avizare a cursului opţional şi pentru informarea părinţilor şi alte materiale educaţionale recomandate de platforma Şcoli Verzi. Tot în această secţiune profesorii care predau cursul opţional sau folosesc Culegerea verde în orele proprii vor putea să transmită feedback către promotorii cursului sau să încarce exemple de bune practici pentru a fi vizualizate de ceilalţi membri ai reţelei.