După ce, la sfârșitul lunii trecute, s-a luat decizia la nivel național ca școlile să rămâne închise pentru majoritatea elevilor până în septembrie, a rămas în sarcina administrațiilor locale să asigure condiții pentru elevii din anii terminali, care vor trebui totuși să se prezinte în unitățile de învățământ pentru susținerea examenelor.

Primăria Municipiului Călărași a venit cu o serie de măsuri pentru sprijinirea întoarcerii în condiții optime a celor de mai sus în școli după data de 2 iunie:

Dispenserele cumpărate pentru scările de bloc vor ajunge în școli

În urmă cu o lună, obligată de Ordonanța Militară nr. 4, Primăria Municipiului Călărași iniția în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) două contracte pentru dispersoare de dezinfectant, unul de 200 de bucăți, altul de 1000 de bucăți; acestea urmau să fie montate în cele 1200 de scări de bloc din municipiu. Pentru că aceste produse aveau termene de livrare foarte mari, atunci când Ordonanța Militară nr. 8 a schimbat obligativitatea în recomandare, administrația a renunțat la achiziția celor 1000 de dispensere.

Celelalte 200 vor ajunge acum în școlile și liceele din oraș – câte două dispersoare la fiecare intrare și alte două în exteriorul fiecărei băi. Totodată, în funcție de necesități, se va achiziționa și dezinfectant.

Vor fi cumpărate măști și termometre

Pentru realizarea unui triaj de către asistenții școlari, acolo unde e nevoie, vor fi achiziționate termometre. Mai mult, vor fi achiziționate și măști de protecție pentru profesori și elevi, cel puțin pentru perioada examenelor naționale.

Sălile de examen vor fi dotate cu dezinfectant

În vederea desfășurării examenelor naționale, Primăria va achiziționa, pentru fiecare sală de examen (Evaluare Națională și Bacalaureat), câte un recipient cu dezinfectant.

Vor fi dezinfectate și igienizate spațiile interioare și exterioare

La finalul lunii mai va fi realizată o dezinfecție cu soluții agreate de Ministerul Sănătății în toate școlile și liceele din municipiul Călărași. Înainte de redeschiderea anului școlar vor fi igienizate toate spațiile exterioare școlilor (curți, alei, trotuare etc) prin spălare cu detergent.

În toată această perioadă vom ține legătura în permanență cu managerii unităților școlare și cu Inspectoratul Școlar Județean Călărași în vederea asigurării tuturor necesităților. Contăm pe fiecare manager în a lua cele mai bune măsuri de igienă și dezinfecție în școală, asigurându-i de suportul administrației publice locale. Planul de măsuri va fi actualizat în funcție de necesitățile fiecărei școli.” se arată în comunicatul Primăriei.

De asemenea, este menționat faptul că în următoarea perioadă vor fi cumpărate 65 de tablete necesare elevilor anilor terminali pentru pregătirea examenelor naționale. 31 de elevi de clasa a VIII-a și 34 elevi de clasa a XII-a din municipiul Călărași nu dispun de astfel de mijloace informatice.