În perioada 20 – 22 octombrie, în comuna Ostrov, judeţul Constanţa, se va desfășura a IV-a ediție a Festivalului “Vinul Nou”. Inițiat și susținut de Asociația Profesională Vitivinicolă “Terasele Dunării”, evenimentul are ca scop principal promovarea potențialului vitivinicol din regiunea Ostrov – Silistra, oferind producătorilor locali oportunități de prezentare şi comercializare a vinurilor proprii, într-o atmosferă de sărbătoare întreținută de activităţi artistice atractive.

 

 

Timp de trei zile, pe scena instalată în curtea Cramei Ostrov, vor evolua artiști îndrăgiți ai muzicii ușoare și populare româneşti.

Obiectivele Festivalului “Vinul Nou” sunt: promovarea vinurilor de calitate din regiunea Ostrov – Silistra, antrenarea partenerilor din piaţa vinului într-o competiţie benefică în folosul consumatorului şi educarea publicului privind caracteristicile şi tipicitatea vinurilor şi serviciile oferite de Centrul Transfrontalier de Oenologie și Viticultură “Terasele Dunării”.

Pe tot parcursul festivalului, la Centrul Transfrontalier de Oenologie și Viticultură “Terasele Dunării” se vor desfăşura o serie de ateliere de iniţiere în arta degustării, susţinute de renumiţi somelieri. În cadrul acestor ateliere, participanţii la festival pot învăţa cum să deguste un vin şi cum să facă o bună asociere a mâncării cu vinul.

Festivalul atrage anual din ce în ce mai multi turişti şi aduce o contribuţie importantă la promovarea pe plan naţional, şi nu numai, a regiunii Ostrov – Silistra, din punct de vedere oenologic, turistic, cultural şi tradiţional. Totodată, participanţii la festival se vor bucura de prezenţa unor artişti de marcă precum: Adrian Daminescu, Victor Socaciu, Lucian Ştefan Velciu, Silvia Dumitrescu, Oana Sârbu, dar şi alţii.

Pentru mai multe detalii, organizatorii festivalului pot fi contactaţi la adresa de e-mail: centrulapv@gmail.com sau la numărul de telefon 0724/466.773.

 

 

Podgoria Ostrov deţine cele mai înalte resurse heliotermice din ţara noastră

 

 

Podgoria Ostrov este situată în sud-vestul Dobrogei, în unghiul format de Dunăre în partea de nord-est şi de graniţa cu Bulgaria la sud, pe malul drept al Dunării.  Ea face parte din regiunea viticolă Terasele Dunării şi cuprinde centrele viticole Ostrov, Băneasa, Oltina şi Aliman. Centrul viticol Ostrov se întinde pe o lungime de 30 de kilometri, de-a lungul Dunării pe malul drept, pe o lăţime care variază de la 500 de metri până la 5 kilometri. Comunele şi satele cuprinse în aceste areal sunt: Ostrov, Almalău, Gîrliţa, Lipniţa, Coslugea, Canlia. Plaiurile care fac parte din podgoria Ostrov sunt: Lipniţa, Esechioi, Negureni, Adamclisi.

Pe plaiurile viticole aparţinând podgoriei Ostrov se produc valoroase vinuri roşii de Cabernet Sauvignon, dar şi vinuri albe de calitate cum sunt: Riesling italian, Fetească albă, Sauvignon blanc şi altele.

Cultura viţei de vie în spaţiul dintre Carpaţi şi Marea Neagră este atestată în multe scrieri, dovadă existenţei acesteia fiind viţa sălbatică pe care o întâlnim, ca liană, în zonele deluroase împădurite. Podgoria Ostrov este o podgorie tradiţională. Deţine cele mai înalte resurse heliotermice din ţara noastră. Vecinătatea Dunării îmbunătăţeşte higroscopicitatea atmosferică în lunile de maturare a boabelor.