În contextul epidemiologic actual provocat de virusul COVID-19, combinatul siderurgic Donalam, unul dintre cei mai mari angajatori din județul Călărași, se implică în continuare în furnizarea echipamentelor medicale de maximă necesitate pentru gestionarea pandemiei în cadrul comunității. Compania a achiziționat un analizor Real Time PCR în valoare de peste 20.000 de euro, care a fost donat Spitalului Județean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călărași pentru a putea face față solicitărilor de testare în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2.

Spitalul dispunea de un singur echipament destinat testelor PCR, nevoia unui nou analizor fiind esențială în contextul cererii tot mai crescute de testare pentru identificarea pacienților infectaţi cu virusul COVID-19.

„În situația actuală de criză, este vital să dăm dovadă de solidaritate și implicare socială pentru a depăși cu bine aceste dificultăți, care ne afectează pe toți. Suntem alături de comunitatea din Călărași, locul unde ne desfășurăm activitatea, și ne dorim să contribuim la sănătatea și bunăstarea acesteia. Astfel, nu am putut să rămânem indiferenți la rugămintea Spitalului Județean Călărași de a achiziționa acest echipament necesar comunității. Echipamentul PCR facilitează creșterea capacității de testare a pacienților la nivel local, venind în sprijinul tuturor eforturilor realizate de autorități pentru a limita răspândirea virusului și a ajuta sistemul sanitar să facă față perioadei de pandemie”, a declarat Carlo Beltrame, CEO Donalam.

Testul RT-PCR este metoda etalon pentru identificarea pacienților contaminați cu noul coronavirus și este indicat persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare, precum și diferitelor categorii de pacienți, înainte de internarea în spital sau administrarea unui tratament. Acesta detectează virusul SARS-CoV-2 prin tehnici de biologie moleculară, cu o precizie ridicată, chiar dacă virusul este prezent în organism în concentrații foarte mici. Testul RT-PCR se realizează în cadrul laboratorului Spitalului Județean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian”  Călărași, iar rezultatul este disponibil în maxim 72 de ore.

Sponsorizarea face parte din initiațiva de sprijin a comunității în fața pandemiei de COVID-19, demarată de Donalam în luna aprilie, prin furnizarea de echipamente medicale în valoare de peste 130.000 de euro, către Spitalul Județean Călărași, Inspectoratul de Poliție Județean Călărași și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Ştirbei” al judeţului Călărași.

Donalam produce și comercializează profile rotunde de oțel laminate la cald, fiind singurul combinat din țară specializat în acest tip de produse. Majoritatea producției este direcționată către export, fiind utilizată în industrii precum petrol și gaz, maşini şi echipamente agricole, echipamente mecanice mari şi echipamente hidraulice.