Joi seara, la sala de spectacole Barbu Ştirbei”, a avut loc evenimentul umanitar „Vestitorii Primăverii”, organizat de Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași, în colaborare cu  Organizaţia Salvați Copiii şi Asociația Femeilor de Afaceri – Filiala Călărași. În cadrul manifestării au fost făcute donaţii de peste 14.000 de lei şi au fost semnate două contracte de sponsorizare în valoare totală de 2.500 de lei. Fondurile strânse în cadrul spectacolului au fost deja donate reprezentanţilor Organizației Salvați Copiii și folosite în scopul dotării Maternității Spitalului Județean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călărași.

În România mor cei mai mulți copii sub un an din Uniunea Europeană. O dată la șase ore, un nou-născut își pierde viața, cel mai adesea pentru că Maternitatea în care a venit pe lume nu a avut aparatura medicală necesară. Pentru a supraviețui, acești copii au nevoie de echipamente performante imediat ce se nasc. Fiecare minut este de aur și se convertește în șanse la viață. În ciuda eforturilor medicilor, copiii născuți prematur, de cele mai multe ori, se sting. Din păcate, această situație se întâmplă și la Călărași. Mai mult decât atât, în anul 2016, judeţul nostru a avut cea mai mare rată de mortalitate infantilă din țară. În 2017, nenumărate cazuri au fost transferate către materintățile din București și s-au înregistrat patru decese neonatale – lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă se nășteau într-o maternitate de nivel superior. Necesarul Spitalului Judeţean Călărași pentru a monitoriza sarcinile cu risc și pentru a trata nou-născuții  prematur sunt: un ventilator suport respirator, o masă radiantă cu modul de resuscitare, două cardiotocografe pentru monitorizarea fătului în travaliu și un ecograf cu sondă transvaginală pentru urgențe. Toate echipamentele necesare valorează aproximativ 65.000 de euro.

În acest sens, Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași își continuă șirul acțiunilor umanitare cu proiectul„Nouă ne pasă” şi a organizat evenimentul caritabil „Vestitorii Primăverii”. Acesta are drept scop strângerea de fonduri pentru Secția Maternitate a Spitalului Județean de Urgenţă Călărași. Partenerii proiectului sunt: Inspectoratul Școlar Județean Călărași, Centrul Județean de Cultură și Creație și Academia de Arte Frumoase Daniel Iordăchioae. S-au alăturat proiectului şi Organizația Salvați Copiii România și Asociația Femeilor de Afaceri – Filiala Călărași.

La spectacolul umanitar „Vestitorii Primăverii” au participat elevi din majoritatea școlilor din județul Călărași, care au susţinut momente diverse ce au cuprins cântece, dansuri și poezii, iar donațiile s-au făcut chiar în ziua evenimentului. Suma strânsă a fost donată Organizației Salvați Copiii pentru Programul „Fiecare Copil Contează” și folosită în scopul dotării Maternității Spitalului Județean Călărași.

Alina Lotrea: „Noi am dat startul! Dar nu trebuie să ne oprim aici”

„‘Nouă ne pasă’ este proiectul nostru de suflet, care a ajuns deja la ediţia a VI-a. După ce în anii precedenţi am strâns fonduri pentru copii cu grave probleme de sănătate, în 2018 ne-am propus să atragem atenţia asupra unei probleme a comunităţii noastre şi anume lipsa aparaturii performante de la nivelul Maternităţii Spitalului Judeţean Călăraşi. Mă bucur că am reuşit să sensibilizăm o parte din autorităţile locale şi judeţene (primarul municipiului, Daniel Ştefan Drăgulin, prefectul judeţului George Iacob, secretarul judeţului Emil Muşat), dar şi foarte mulţi agenţi economici, precum şi câţiva  politicieni (deputatul Sorin Vrăjitoru, consilierii judeţeni George Chiriţă şi Marian Ichim), dar şi părinţii alături de copiii veniţi la spectacol care au înţeles că trebuie să doneze, pentru că de la noi pleacă schimbarea, că trebuie în primul rând nouă să ne pese pentru ca lucrurile să înceapă să se mişte. Alături ne-a fost şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi, reprezentat în sală de inspectorul şcolar general Elena Mihăilescu şi inspectorul şcolar general adjunct Steluţa Caraion. În spatele luminilor, spectacolului plin de culoare şi de veselie, există însă oameni care muncesc enorm pentru ca tot ceea ce s-a întâmplat aseară (n.r. – joi, 29 martie) pe scenă să poată fi posibili. Sunt cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială ‘Mircea Vodă’, echipa proiectului ‘Nouă ne pasă’, dar şi profesori de la alte unităţi şcolare din întreg judeţul, care au ieşit din tipare, au plecat de la catedră şi, din dragoste pentru meseria lor şi pentru oameni, au depus un efort fantastic pentru ca spectatorii să asiste la momente inedite pe parcursul întregului spectacol ‘Vestitorii primăverii’. Prezenţa artistului Daniel Iordăchioae, în calitate de prezentator la fiecare ediţie din 2015 până acum, ne-a motivat de fiecare dată şi ne-a convins că ceea ce facem facem bine şi frumos. Participarea Anei Maria Gonciu în spectacolul de aseară, ca şi co-prezentator, a fost una de bun augur în derularea momentelor de pe scenă şi îi mulţumesc pe această cale pentru faptul că a răspuns invitaţiei noastre şi a îmbrăţişat atât de frumos proiectul nostru. La fel cum îi mulţumesc Elenei Nicolache, ale cărei optimism şi ambiţie ne-au făcut să umplem urnele cu suma care a plecat aseară în contul Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru campania ‘Fiecare Copil Contează’ (cu destinaţia Maternitatea Călăraşi). Ceea ce sper să se întâmple în continuare este ca această campanie să meargă mai departe, să nu se încheie odată ce s-a tras cortina spectacolului nostru umanitar. Noi am dat startul! Dar nu trebuie să ne oprim aici”, ne-a transmis directoarea Școlii Gimnaziale „Mircea Vodă” Călărași, Alina Lotrea.

Elena Nicolache: „Dacă zgomotul’ nostru va produce ecou, vom vedea în zilele următoare”

Dacă ‘zgomotul’ nostru va produce ecou, vom vedea în zilele următoare. Pentru noi, azi (n.r. – joi, 29 martie) a fost o zi magică! Alături de Școala Gimnazială ‘Mircea Vodă’, Şcoala de Arte Frumoase Daniel Iordăchioaie şi Organizaţia Salvaţi Copiii România, AFA – Filiala Călăraşi, a mai fost pus un zâmbet copiilor ce vor veni pe lume în Maternitatea din Călărași. Cu ajutorul oamenilor de afaceri, administrației locale, domnului primar Daniel Ștefan Drăgulin, domnului Răducu George Filipescu, colectivului de pe secția Obstetrică – Ginecologie, domnului Emil Musat, consilierilor PSD, domnului deputat Sorin Vrăjitoru, Şcolii Helikon, Centrului de Activităţi Campus I, părinților și copiilor prezenți în sală, s-a strâns suma de 1.4000 de lei plus două contracte de donaţie. În numele membrelor Asociaţiei Femeilor de Afaceri – Filiala Călăraşi, vă mulțumesc!”, a precizat preşedinta Asociației Femeilor de Afaceri Călăraşi,  Elena Nicolache.