Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Călăraşi a început anul cu bine, astfel că un număr mai mare de donatori au trecut pragul centrului. Astfel, începând din luna ianuarie şi până în prezent, la CTS Călăraşi s-au prezentat în jur de 15 – 16 donatori pe zi, comparativ cu anul trecut, când erau zile când se înregistrau doar doi donatori pe zi. Mai mult decât atât, pe lângă faptul că donarea de sânge ajută la salvarea unei vieţi omeneşti, aceasta este benefică şi pentru sănătate.

 

Conducerea şi angajaţii din cadrul Centrului de Transfuzii Sanguine Călăraşi mulţumesc tuturor persoanelor care au venit să doneze sânge la începutul acestui an.

Comparativ cu situaţiile de anul trecut, când, în anumite luni acest centru s-a confruntat cu o criză acută de sânge, anul acesta numărul donatorilor a început să crească. Acest lucru nu poate fi decât unul îmbucurător pentru bolnavii care zac pe paturile de spital şi care au mare nevoie de sânge.

În prezent, la sediul CTS Călăraşi se prezintă în jur de 15 – 16 donatori pe zi, angajaţii centrului sperând ca acest număr să se menţină pe tot parcursul anului şi să nu mai fie probleme cu rezervele de sânge.

„Mulţumim tuturor celor care au înţeles toate apelurile noastre şi au venit să doneze sânge. Am început anul bine, astfel că acum avem în jur de 15 – 16 donatori pe zi, ceea ce au ajutat foarte mult copiii bolnavi de leucemie, dar şi alţi bolnavi care aveau mare nevoie de sânge. De asemenea, rugăm în continuare oamenii care sunt sănătoşi să devină donatori de sânge pentru a salva în acest mod o viaţă”, a precizat directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Călăraşi, Niculina Ginghină. Totodată, directoarea a mai menţionat că anul trecut s-au înregistrat în jur de 2.730 de donatori, reprezentând o uşoară creştere faţă de 2016, cu 40 de donatori mai mulţi.

De menţionat că donatorii vechi pot beneficia de un abonament lunar gratuit, la transportul local, abonament ce se poate ridica de la Primăria Municipiului Călăraşi pe baza unei adeverinţe date de CTS Călăraşi.

 

 

Donatorii trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani

 

 

„Fii alături de noi, ca împreună să salvăm o viaţă de om!” este sloganul Centrului de Transfuzii Sanguine Călăraşi, prin care se face apel la toţi cetăţenii din judeţul nostru să vină să doneze sânge pentru a veni în sprijinul persoanelor supuse unor operații dificile, la cele care necesită tratamente împotriva cancerului sau la victimele accidentelor rutiere.

Pentru a putea să doneze, doritorii trebuie să prezinte un act de identitate, să aibă între 18 şi 60 de ani, să nu fi suferit operaţii minore în ultimele trei luni sau majore în ultimele şase luni, să nu fi avut hepatită, TBC şi să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării. În cazul în care donatorul suferă de o boală transmisibilă, acesta va fi contactat şi informat asupra stării sale de sănătate.

În compensaţie, toţi donatorii beneficiază de şapte tichete de masă, în valoare de aproximativ 70 de lei, şi o zi scutire medicală plătită, de la locul de muncă.

Odată cu donarea, se beneficiază şi de analizarea sângelui în mod gratuit: HTLV, Hepatita B, Hepatita C, SIDA, Sifilis, glicemie, det. Hemoglobina, det. Anticorpi iregulari şi det. de grup sanguin. De asemenea, persoanele care donează sânge beneficiază şi de decontarea biletelor de transport dus-întors, la fiecare donare, pentru persoanele din afara oraşului.

Toate persoanele care doresc să doneze sânge se pot prezenta la Centrul de Transfuzii Sanguine Călăraşi, ce are sediul în incinta Policlinicii nr. 2, etaj 2, telefon 0242/333.663.

 

 

O persoană are nevoie de sânge o dată la trei secunde

 

 

Conform statisticilor, o persoană are nevoie de sânge o dată la trei secunde. Statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii plasează România în zona de avarie din punct de vedere al donatorilor voluntari. Media europeană este în jur de 36 de donatori voluntari la mia de locuitori, în vreme ce la noi în ţară sunt sub 20. Trebuie menţionat că alte state europene stau cu totul altfel. Danemarca, spre exemplu, se poate lăuda cu 60 de donatori la mia de locuitori. În medie, în România, este nevoie de 500.000 de unităţi de sânge anual şi doar 2% din populaţie donează, în timp ce media europeană este de 10%.

CTS Călăraşi s-a confruntat de mai multe ori cu lipsa donatorilor şi a făcut, în nenumărate rânduri, apeluri umanitare pentru ca cetăţenii să vină să doneze sânge pentru salvarea de vieţi omeneşti.

Mai mult decât atât, Centrul de Transfuzii Sanguine Călăraşi a întâmpinat anul trecut şi problema lipsei de grupe negative de sânge, centrul având foarte multe solicitări din partea spitalelor, în special pentru secţiile de oncologie, ortopedie, pediatrie şi chirurgie.

Beneficiile donării de sânge pentru organismul donatorului sunt următoarele: componentele sanguine sunt împrospătate, sistemul imunitar este stimulat, scade riscul accidentelor vasculare, iar organismul tolerează mai ușor o hemoragie accidentală.