Un cetăţean din comuna Ştefan Vodă a descoperit două proiectile de calibrul 75 de milimetri în timp ce efectua lucrări mecanizate pe un teren agricol. Acesta a alertat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi care a trimis la faţa locului un echipaj de specialişti pirotehnişti.

În data de 6 noiembrie 2017, ora 11:36, un echipaj de specialişti pirotehnişti din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi s-a deplasat pe localităţii Ştefan Vodă, pentru ridicarea, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată şi transportul a două proiectile de calibrul 75 de milimetri. Respectivele elemente de muniţie  rămasă neexplodată au fost descoperite de către Nicu P., în timp ce efectua lucrări agricole mecanizate pe un teren ce aparţine domeniului public al localităţii Ştefan Vodă. Conştientizând pericolul reprezentat de muniţia rămasă neexplodată descoperită, acesta a anunţat imediat organele abilitate, utilizând numărul de urgenţă 112, pentru a solicita intervenţia echipajului pirotehnic.

Specialiştii pirotehniştidin cadrul ISU Călăraşi au intervenit cu o autospecială şi au ridicat elementele de muniţie rămasă neexplodată, pe care le-au depozitat în vederea distrugerii ulterioare.

Reprezentanţii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi recomandă cetăţenilor, ca în momentul în care descoperă elemente de muniţie rămasă neexplodată, să anunţe imediat organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau ISU la numărul 112.

De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiţi ca în astfel de cazuri să respecte următoarele măsuri: să nu mişte de pe locurile pe care se află elementele de muniţie descoperite; să nu desfacă şi să nu predea la operatorii economici (societăţile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elemente de muniţie descoperite; să nu folosească elementele de muniţie descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente; să nu lovească, să nu taie şi să nu demonteze elementele de muniţie descoperite; să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniţie descoperite.