Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Dr. Pompei Samarian a organizat zilele trecute o conferinţă de presă în care a explicat ceea ce sa întâmplat în legătură cu un filmuleţ, apărut în mediul virtual. Reprezentanții Unității de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean au menţionat că persoana filmată în fața unității spitalicești era sub influența băuturilor alcoolice, nu a dorit să coopereze cu personalul medical, și-a smuls branula și a adresat injurii la adresa medicilor. Mai mult decât atât, medicii călărăşeni au spus că se confruntă foarte des cu astfel de situaţii, în care pacienţii, aflaţi sub influenţa alcoolului, refuză să li se administreze tratamentul necesar şi pleacă din spital.

 

 

Filmuleţul postat la începutul acestei săptămâni, în mediul virtual, în care un bărbat de târăşte pe jos în faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă Dr. Pompei Samarian Călăraşi a stârnit o serie de discuţii în rândul cetăţenilor. Astfel, pentru a lămuri această situaţie şi a explica ceea ce s-a întâmplat cu adevărat cu pacientul respectiv, conducerea unităţii sanitare a organizat o conferinţă de presă. Atât managerul spitalului, cât şi cadrele medicale au menţionat că realitatea este cu totul alta decât cea prezentată în filmuleţ. Brancardierul a dorit să-l convingă şi să-l aducă pe pacient înapoi la UPU. Totodată, la momentul filmării, pacientul a încercat să facă un mic spectacol, arătând că lucrurile sunt altfel. În 20 de minute pacientul a fost examinat şi i s-au făcut toate investigaţiile necesare pentru a pune un diagnostic. În urma investigaţiilor clinice şi paraclinice, care au fost enumerate, se stabileşte intoxicaţie alcoolică etanolică cu stare de agitaţie psihomotorie, halenă alcoolică pentru acest pacient. Pacientul îşi smulge branula pe unde urma să i se administreze tratamentul medicamentos şi părăseşte camera de gardă. Nu avem posibilitatea de a reţine un pacient împotriva voinţei lui pentru ai administra tratament la UPU pentru că nu ne permite legea. Pacientul a plecat fără aviz şi ne-a adus injurii la tot personalul care era în camera de gardă şi a părăsit pe picioare Secţia UPU. În momentul în care un pacient părăseşte UPU, acesta nu poate fi reţinut de către pază dacă este conştient şi echilibrat dinamic. În momentul în care a ajuns jos, a văzut că este filmat şi a început să reacţioneze diferit. Noi am retrimis un brancardier cu căruciorul pentru a-l prelua şi a-l reconvinge că trebuie să-i administrăm un tratament şi să rămână la UPU, iar pacientul a refuzat. Acest film a fost postat din lipsă de preocupare şi în mod tendenţios. Este o anchetă în curs, nu numai din partea presei, dar şi din partea tuturor organelor. Îmi confer dreptul de a acţiona în instanţă împreună cu conducerea spitalului pe cale legală împotriva celui care a postat acel filmuleţ, a menţionat dr. Viorica Gheorghiţă, medic şef al Unitatea de Primire Urgențe Călăraşi.

 

Ambulanţa, pe post de taxi pentru persoanele aflate în stare de ebrietate

 

Medicii călărăşeni s-au confruntat în nenumărate rânduri cu situaţii în care persoanele aflate în stare de ebrietate ajung la UPU, dar refuză să li se administreze tratamentul şi părăsesc unitatea medicală. Mai mult decât atât, cei din localităţile învecinate cheamă ambulanţa doar pentru a ajunge în Călăraşi, ceea ce presupune timp pierdut, dar şi costuri mari, plătite de Sistemul de sănătate. Starea de ebrietate ar trebui în mod normal să fie o patologie plătită de pacient. Nu este normal să plătească sistemul de sănătate publică servicii medicale şi îngrijiri medicale pentru un pacient care consumă alcool în mod voit şi deliberat. Sunt nişte costuri mari cu aceşti pacienţi care nu este normal să fie suportate de către sistemul de sănătate. Am întâlnit foarte multe situaţii similare cu cest caz cu pacienţi care s-au trezit din starea de ebrietate, pleacă şi nu-i interesează. Pentru spital acest lucru înseamnă cheltuieli care nu sunt plătite de CAS şi sunt costuri care se adună lună de lună. Aceştia sunt găsiţi pe stradă, în stare de ebrietate şi pe care îi aduce ambulanţa. Pacienţi, care, pentru a veni la Călăraşi, de la Dragalina, se duc la barul din localitate, sună ambulanţa, îşi comandă ceva de consum până ajunge ambulanţa. Când aud că vine ambulanţa se aşează jos, spun că le este rău, sunt transportaţi la noi, iar aici spun că nu mai au nevoie de nimic şi pleacă. Ambulanţa este în aceste cazuri pe post de taxi. Aceşti pacienţi ajung la UPU, semnează că nu vor internare şi pleacă. Noi nu avem nicio modalitate pentru a opri aceste abuzuri, care ele implică timp, cheltuială şi resurse. Un medic de la UPU, în loc să se ocupe de o urgenţă reală, trebuie să excludă urgenţa la aceşti pacienţi pentru a-i investiga pe aceştia. Oamenii cu afecţiuni reale de cele mai multe ori stau foarte cuminţi. Cei care revendică, agresează şi fac cele mai mari probleme personalului medical sunt oamenii de această factură. Am chemat poliţia de nenumărate ori, dar şi aceasta dă vina pe noi. Au fost situaţii în care s-au baricadat medicii în camera de gardă, atacaţi de grupuri mari etnice, s-a chemat poliţia, iar domnii poliţişti tot pe noi ne-au învinovăţit. Tot noi suntem vinovaţi de fiecare dată pentru că nu ne purtăm frumos cu domnii pacienţi. Firma de pază dacă pune mâna pe domnul pacient, dă socoteală pentru că a agresat pacientul, numai dacă acesta este agresează fizic asistentele şi medicii. Nu este normal să fie prezentate astfel de filmuleţe tendenţioase fără a fi solicitat şi un punct de vedere al spitalului, să se vadă care a fost situaţia în mod real. Pacientul nu era în stare critică pentru ca noi să intervenim şi să trecem peste decizia lui”, a spus dr. Georgiana Enache, medic primar diabetolog şi purtător de cuvânt al spitalului.