Primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că anul acesta se vor utiliza ca materiale antiderapante tot sarea şi nisipul. Acesta a mai spus că, în funcţie de preţuri şi de buget, anul viitor este posibil să fie folosită clorura de calciu pentru deszăpezirea străzilor din municipiul Călăraşi.

 

Având în vedere că ieri, 15 ianuarie, s-a aşternut un strat mic de zăpadă, în municipiul Călăraşi s-a acționat cu material antiderapant începând cu străzile principale. Anul acesta, pe străzile din municipiul Călăraşi, se vor utiliza ca materiale antiderapante sarea şi nisipul.

“Cheltuielile pentru materialul antiderapant la momentul actual este de 11 lei pe metru pătrat. Dacă folosim clorură de calciu, preţul va creşte de două şi până la patru ori mai mult. La aceste preţuri se adaugă inclusiv amortizarea utilajelor. Autostrăzile s-au dat numai cu clorură şi sunt sparte în unele locuri. Deja noi am vorbit de anul trecut, din decembrie, vedem ce înseamnă împrăştierea materialului bazat pe clorură de calciu din punct de vedere financiar. Anul acesta vom merge pe soluţia clasică şi vom vedea de la anul ce vom face. Vom vedea ce înseamnă achiziţionarea unei cisterne şi tot ceea ce ar trebui pentru folosirea clorurei de calciu. La ora actuală, din punct de vedere economic, materialul antiderapant pe bază de sare şi nisip este adecvat în municipiul Călăraşi. Acest material intră în gheaţă şi se formează o peliculă protectoare la nivelul asfaltului. În momentul când vine şi se ridică zăpada, se ia cu totul, iar cu cât traficul este mai intens, cu atât se îndepărtează mult mai repede. În funcţie de preţuri, poate că o să folosim de anul viitor clorură de calciu ca material antiderapant”, a menţionat primarul muncipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin.

Pentru buna coordonare a activităților de deszăpezire și eliminare a efectelor situațiilor de urgență (ninsori abundente, îngheț, polei, viscol), Primăria Municipiului Călărași a aprobat, la finele anului trecut „Programul de acțiune pentru deszăpezirea și combaterea poleiului pe raza municipiului Călărași 2017 – 2018”, în conformitate cu prevederile cuprinse în contractul de concesiune a serviciului de salubrizare, încheiat cu SC Urban SA, privind curățirea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau îngheț. Prin acest program, Primăria Călărași își propune să asigure următoarele obiecțiuni, în ordinea priorităților: asigurarea condițiilor de circulație rutieră pe arterele de penetrație în oraș; asigurarea condițiilor de circulație rutieră pe arterele de legătură între cartiere și arterele pe care se desfășoară circulația mijloacelor de transport în comun; asigurarea accesului la spitale, stații salvare, policlinici, școli, grădinițe, creșe, piețe, inspectoratul de poliție, pompieri, garaje și capete de linii ale mijloacelor de transport în comun, stații PECO; asigurarea circulației pietonale și de acces către stațiile mijloacelor de transport în comun și degajarea acestora din urma de gheață și zăpadă şi asigurarea circulației rutiere în condiții de siguranță, în caz de polei sau condiții de drum alunecos. Programul de lucru este conceput astfel încât să acopere toate arterele de circulaţie.