Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a Judeţului Călăraşi derulează în luna decembrie 2020 Campania „Luna Naţională a informării despre Bolile transmisibile: tuberculoza, HIV şi hepatita”, în contextul pandemiei COVID-19.

Biroul Organizației Mondiale a Sănătății – Europa a lansat în anul 2018 documentul Națiunilor Unite referitor la Programul „STOP TB, HIV și Hepatită virală în România”.

Institutul Naţional de Pneumoftiziologie „Prof. Dr. Marius Nasta”, organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România a raportat pentru anul 2018 în sistemul european TESSy 12199 cazuri de tuberculoză, cu 6% mai puţine faţă de anul precedent.

În sistemul de evaluare şi monitorizare a infecţiei HIV/SIDA sunt implicate nouă centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.Dr. Matei Balş” – Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România. In anul 2019 au fost raportate 506 cazuri noi HIV/SIDA.

Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, continuă trendul descendent pentru incidenţa raportată a hepatitei virale B, în paralel cu variaţii minore, de la un an la altul, pentru hepatita virală C. În anul 2019 au intrat în sistemul naţional de supraveghere pentru hepatitele virale B şi C – 234 de cazuri, cu şapte mai puţine faţă de anul precedent.

COVID-19 a demonstrat că, în timpul unei pandemii, nimeni nu este în siguranţă până când toată lumea este în siguranţă. Includerea tuturor oamenilor este opţiunea dacă vrem să reuşim. Eliminarea stigmatizării şi discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului și a adaptării la gen sunt esenţiale pentru a pune capăt pandemiilor care se confruntă cu aceste boli transmisibile şi cu Covid-19.

Pandemia Covid-19 a dezvăluit inegalităţile înrădăcinate în societăţile noastre. Această criză a sănătăţii îi lovește cel mai putemic pe cei mai săraci şi pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, această criză este şi un apel de trezire, o oportunitate de a face lucrurile diferit – mai bine şi împreună. În multe privinţe, prevenirea BT TB, HIV, HV- ca o amenințare pentru sănătatea publică depinde de modul în care lumea răspunde la Covid-19.

Infectarea cu HIV, TB sau Hepatită virală schimbă o viaţă, nu doar in termeni de sănătate personală, dar și de risc de sărăcie, marginalizare şi stigmatizare. Toate statele membre europene şi partenerii trebuie să întărească răspunsul multisectorial la HIV, TB şi hepatită virală, în ciuda poverii plasate de pandemia cu coronavirus asupra sistemelor naţionale.