Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Călărași anunță lansarea campaniei de informare „Covid-19 – un motiv în plus pentru a renunța la fumat!”. În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie, este celebrată „Ziua naţională fără tutun” care are drept scop conştientizarea publicului şi decidenţilor politici în legătură cu enorma povară socială (boli/dizabilităţi/decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru iniţierea de modificări comportamentale şi măsuri legislative adecvate. Anul acesta, campania se desfăşoară pe toată durata lunii noiembrie într-un cadru nou, generat de pandemia COVID-19. Datele cumulate până în prezent sugerează că fumatul/vaping-ul se asociază cu o severitate crescută a bolii.

Prin această campanie se dorește creșterea numărului de oameni care aleg să nu înceapă să fumeze, precum și a celor care renunță la acest obicei dăunător (indiferent de forma în care este utilizat – produse clasice, produse noi sau ţigară electronică). De asemenea, se dorește creșterea protecției în fața expunerii la fumul de tutun și prevenirea experimentării unor produse cu tutun promovate ca fiind mai puţin nocive. În plus, pe lângă problemele mai cunoscute cauzate de fumat, persoanele care consumă produse din tutun se pot expune unor riscuri suplimentare în cazul infectării cu virusul Sars-Cov-2.

Conform informațiilor publicate de DSP Călăraşi, în România se înregistrează o prevalenţă semnificativă a consumului de tutun: peste cinci milioane şi jumătate de fumători. Studiul GATS România 2018 a arătat că prevalența consumului de tutun în România este de 30,7%. Mai mult de patru din zece români în vârstă de cel puţin 15 ani fumează 20 sau mai multe ţigări pe zi şi 3,4% (203.000 de persoane) din populaţia adultă a României utilizează curent ţigări electronice. Consumul produselor noi de tutun (produsele cu tutun care se încălzeşte şi al ţigărilor electronice se conturează ca o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, mai ales în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate al acestor produse – efecte hepatolitice observate în studii experimentale pentru produsele cu tutun care se încălzeşte, respectiv pneumonia de tip chimic pentru ENDS).

În intervalul 2011 – 2018, consumul de tutun în România a crescut cu 14,9%, mai ales prin creşterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15 – 24 de ani (cu o creştere relativă de 48,3%) şi al femeilor (cu o creştere relativă de 27%), în condiţiile în care proporţia celor care au avut o tentativă de renunţare la fumat în ultimul an a suferit o scădere relativă semnificativă, comparativ cu 2011 (de 37%), chiar dacă aproape cinci din zece fumători (48,2%) afirmă că vor să se renunţe la acest obicei în viitor.

În contextul actualei pandemii de COVID-19, pornind de la riscul suplimentar generat de asocierea dintre fumat şi COVID-19, campania din acest an este un apel pentru sănătate prin sloganul: „Covid-19 – un motiv în plus pentru a renunța la fumat!”.