„Sistemul sanitar din România trece în aceste momente printr-o presiune crescută, determinată de necesitatea asigurării condițiilor corespunzătoare pentru îngrijirea pacienților infectați cu noul coronavirus. De asemenea, serviciile de urgență, inclusiv Unitățile de Primiri Urgențe (U.P.U.), se confruntă cu provocările pe care le aduce gestionarea bolnavilor infectați cu SARS – CoV – 2.

În aceste condiții, rugăm locuitorii județului Călărași, în cazul existenței unor probleme medicale, să se adreseze mai întâi medicilor de familie pe listele cărora sunt înscriși, telefonic, pentru a fi consiliați și programați la o consultație medicală. Medicul de familie va decide, de la caz la caz, solicitarea serviciului de urgență 112 sau va indica apelarea de către pacient a acestui serviciu.

Suntem conștienți că o consultație medicală va presupune prezența bolnavului în cabinetul medicului și contact verbal și fizic, dar situația epidemiologică impune, pe de o parte, consilierea și programarea la consultație, iar pe de altă parte, apelarea la 112 și la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor, doar în cazul unor urgențe medicale majore, vitale.
În acest fel, ocrotim atât persoanele infectate cu noul coronavirus, cât și persoanele care s-ar expune inutil contactului posibil cu pacienții infectați, prin așteptarea, lungă uneori – în funcție de gradul urgenței – în sălile de așteptare ale serviciilor de urgență.

Nu în ultimul rând, avem de nevoie de personal medical odihnit și echipat corespunzător, ori accesarea inutilă a serviciilor de urgență, fără o consultație prealabilă la medicul de familie, ar duce la oboseală accentuată și la consum crescut de echipament și materiale sanitare în spitale.”