DSP Călărași defășoară la nivel județean, prin Compartimentul Promovarea Sănătății, campania numită „Mediu”, ce are ca slogan „Protejează-ți sănătatea”, și are ca scop informarea populației, a agricultorilor și a micilor fermieri cu privire la expunerea și folosirea pesticidelor în cantități optime. Campania a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor și practicilor privind protejarea sănătății pacienților în ceea ce privește expunerea la pesticide.

„Pesticidele sunt substanțe utilizate pe scară largă în producția agricolă pentru prevenirea sau combaterea dăunătorilor, a bolilor, a buruienilor și a altor agenți patogeni ai plantelor, în scopul reducerii sau eliminării pierderilor de producție și a menținerii unei calități ridicate a produselor.

Utilizarea pesticidelor implică riscuri directe pentru oameni și pentru animalele domestice și sălbatice. Acestea au utilitate în sănătatea publică pentru a distruge vectorii anumitor boli, cum ar fi țânțarii, dar mai ales în agricultură, pentru a elimina dăunătorii care sunt nocivi culturilor. Prin natura lor, pesticidele sunt potențial toxice și pentru alte organisme, inclusiv pentru oameni, și trebuie să fie utilizate în regi, de siguranță.”, se arată în comunicatul transmis de instituție.

Obiectivul campaniei este utilizarea optimă a produselor de protecție a plantelor (pesticide agricole), începând de la cumpărarea acestora doar din locuri autorizate și păstrarea în locuri special amenajate, utilizarea corespunzătoare a echipamentului de protecție atunci când se lucrează cu pesticide, urmărirea cu strictețe a indicațiilor de pe eticheta produsului și, în cele din urmă, recunoașterea semnelor și simptomelor intoxicării cu pesticide și adresarea către serviciul de urgență.

„Produsele de protecție a plantelor (pesticidele) sunt utilizate pentru a proteja culturile împotriva dăunătorilor și a bolilor. Aceste produse includ insecticidele, fungicidele și ierbicidele, care pot crea presiuni asupra mediului și pot prezenta riscuri pentru sănătatea umană. Începând din 1991, UE dispune de norme comune privind autorizarea și utilizarea acestor produse. În 2009 a fost adoptată Directiva privind utilizarea durabilă a pesticidelor”, se mai arată în comunicat.