foto: televiziunea-medicala.ro

Cele şase centre universitare îndeplinesc condițiile pentru organizarea concursului de intrare în Rezidențiat, dar și pentru pregătirea unui număr suplimentar de rezidenți.

Victor Costache, ministrul Sănătății, și echipa Ministerului Sănătății au condus săptămâna trecută videoconferința organizată în vederea verificării stadiului pregătirilor pentru organizarea concursului de intrare în Rezidențiat astfel încât toți candidații să beneficieze de condițiile optime de desfășurare a concursului.

În cadrul întrunirii s-a mai discutat și despre adoptarea unor măsuri suplimentare care să dea posibilitatea concurenților care obțin la concurs peste 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe țară să fie admiși ca rezidenți. La videoconferință au participat rectorii și prorectorii universităților de medicină și farmacie care fac parte din Comisia Centrală de organizare a concursului de intrare în Rezidențiat, dar și din comisiile locale, reprezentații Primului ministrului al României, reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Ministerului Educației și Cercetării.

În timpul întâlnirii, toate comisiile locale de organizare a concursului au asigurat echipa de conducere a Ministerului Sănătății că nu există disfuncționalități în modul de desfășurare, conform metodologie și cerințelor de concurs. De asemenea, reprezentanții centrelor universitare în care este organizat concursul au informat că au capacitatea de a asigura suplimentarea numărului de rezidenți, în special pentru specialitățile deficitare.

Ministerul Sănătății va organiza duminică, 8 decembrie, concursul de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie și, la fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, după aceeași metodologie, pe o durată de patru ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

În această sesiune au depus dosarele pentru participare la concurs un număr de 8.876 de tineri absolvenți ai universităților de medicină și farmacie (6.283 medicină, 1.740 medicină dentară, 853 farmacie). Aceștia candidează pe un număr de 4.710 locuri și posturi pe cele trei domenii de pregătire (3.960 de locuri și posturi la domeniul medicină, 398 medicină dentară și 256 farmacie și 96 de locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – Ministerul Apărăriin Naţionale, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne). Pentru această sesiune, Ministerul Sănătății a suplimentat cu 558 numărul posturilor și locurilor pe domeniul medicină, față de numărul de absolvenți.