Debitul fluviului Dunărea va continua să se situeze sub mediile multianuale ale perioadei, în următoarea săptămână, până la cel mult 2.800 mc/s, arată prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

 

Potrivit hidrologilor, până la data de 6 februarie 2020, ora 07:00, în aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Zimnicea şi Cernavodă – Tulcea, respectiv relativ staţionare pe sectorul Giurgiu- Călăraşi. În partea a doua a intervalului, Dunărea va avea un debit în creştere pe sectorul Gruia – Bechet, relativ staţionare pe sectoarele Corabia – Călăraşi şi Brăila – Tulcea şi în scădere pe sectorul Cernavodă – Vadu Oii.

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar în primele cinci zile ale intervalului, apoi în creştere până la valoarea de 2.800 mc/s până la sfârşitul intervalului, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor ianuarie (4.950 mc/s) şi februarie (5.300 mc/s).

În ceea ce priveşte situaţia pe râurile din ţară, în intervalul 31 ianuarie, ora 07:00 – 6 februarie, ora 07:00, debitele medii zilnice vor fi în creştere în special pe cursurile din jumătatea de vest, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, în special în prima parte a intervalului.

Pe celelalte râuri, debitele vor fi relativ staţionare.

INHGA menţionează că formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor din zonele de deal şi munte din nordul, centrul, sudul şi estul ţării vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare. (Sursa: Agerpres)